Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 28 september 2018

‘Rotterdammer draait op voor groene luchtkastelen’


Vanochtend presenteerde het nieuwe Rotterdamse stadsbestuur de begroting voor 2019. Het is de eerste begroting sinds de gemeenteraadsverkiezingen en het buitenspel zetten van Leefbaar Rotterdam. “Het enige dat de zes coalitiepartijen bindt is hun liefde voor het pluche, hun afkeer van Leefbaar Rotterdam en hun voornemen om Rotterdammers de portemonnee te laten trekken”, aldus fractievoorzitter Joost Eerdmans, die verder van een armoedige en ambitieloze begroting spreekt. “Het is een nietszeggend en elitair verhaal waar de Rotterdamse bevolking zich niet in zal herkennen”.

Energietransitie financiële strop
Dat dit college er vooral voor de elite is, blijkt wel uit de megalomane klimaatplannen in de begroting. Voor de energietransitie wordt de komende vier jaar 150 miljoen euro uitgetrokken. Tienduizend huizen worden van het gas losgekoppeld. Kosten: zo’n 60.000 euro per woning. Hoe dit allemaal betaald moet worden blijft grotendeels onduidelijk, maar Eerdmans maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor hardwerkende Rotterdammers. “Voor hippe consultants, lobbyisten, groene energieleveranciers en gesubsidieerde duurzaamheidsclubs breken gouden tijden aan. Voor Rotterdammers met een laag of modaal inkomen dreigt echter een financiële strop. In Duitsland zitten honderdduizenden mensen letterlijk in het donker omdat zij door de energietransitie hun energierekeningen niet meer kunnen betalen. Toch dendert dit college rücksichtslos door. Duurzaamheid is volgens de dames en heren wethouders namelijk het belangrijkste thema in Rotterdam. Nou, in hun kosmopolitische bubbel misschien, maar niet voor de gewone Rotterdammer. Die wil gewoon een veilige leefomgeving. Waar zijn de investeringen in veiligheid? En blijven de investeringen van het vorige college in een veiliger en leefbaarder Alexander wel op peil?”

Hogere lasten, grotere overheid
Er is nog meer slecht nieuws voor de portemonnee. Nadat de afvalstoffenheffing onder Leefbaar vier jaar op rij daalde voor alle Rotterdammers, krijgen gezinnen nu een verhoging voor hun kiezen. De auto gaat als melkkoe fungeren. De prijzen voor parkeervergunningen worden verdubbeld en de parkeertarieven gaan fors omhoog. Ook de logiesbelasting stijgt. Tegelijkertijd worden de reserves voor honderden miljoenen geplunderd en neemt de schuldenlast van de gemeente fors toe. Komend jaar wordt er 35 miljoen euro extra uitgegeven aan ambtenaren. Aan het einde van deze collegeperiode is de gemeente grofweg een miljard kwijt aan personeelskosten. “De lasten stijgen fors, de financiële positie van de gemeente wordt zwakker en de overheid wordt vetgemest. Verkiezingsbeloften blijken opnieuw bitter weinig waard bij de VVD”, zo concludeert Eerdmans.

Bezuinigingen op ouderen en zieken
Rotterdamse ouderen en zieken krijgen het zwaar te verduren. Het college bezuinigt drie miljoen op chronisch zieken en gehandicapten, schrapt de goedkope extra uurtjes huishoudelijke hulp en onderneemt niets tegen het verdwijnen van zorgrestaurants. Een schande, aldus Eerdmans. “De coalitiepartijen gunnen zichzelf de komende jaren miljoenen extra door elkaar een recordaantal wethoudersbaantjes toe te schuiven. Tegelijkertijd wordt er geld weggehaald bij de mensen die deze stad hebben opgebouwd of de pech hebben te kwakkelen met hun gezondheid. Geen wonder dat mensen steeds cynischer worden over de politiek.”

Integratiebeleid bedroevend
De integratieparagraaf is bedroevend te noemen. De verantwoordelijk VVD-wethouder laat weten naar een “ontspannen stad” te streven. “Het lijkt er eerder op alsof hij zelf in slaap is gesukkeld”, zo stelt Eerdmans. “De toon doet denken aan de periode vóór 2002. Het bevorderen van diversiteit wordt als prioriteit genoemd. Om moedeloos van te worden. En terwijl de jihadistische dreiging in Rotterdam groter dan ooit is en de samenleving om harde maatregelen schreeuwt, komt dit college met zorgtrajecten voor radicale moslims. Wie verzint zoiets?” Het steekt Eerdmans daarnaast dat het stadsbestuur de Nederlandse identiteit niet verdedigt, maar deze juist actief ondermijnt. “Het college zet de poort wijd open voor illegalen, trekt twee ton uit voor een onderzoek naar ons zogenaamd foute koloniale verleden en de coalitiepartijen PvdA en GroenLinks openen vanaf het pluche de jacht op Zwarte Piet”.

Alléén Leefbaar maakt het verschil
De conclusie is helder voor Eerdmans. “Deze begroting bewijst opnieuw dat zo’n beetje alle partijen in deze stad compleet inwisselbaar zijn. Alléén Leefbaar Rotterdam weet het verschil te maken. Bij de begrotingsbehandeling zullen wij met voorstellen komen om Rotterdam veiliger, welvarender en socialer te maken en de lasten te verlagen. Dat mogen de Rotterdammers van ons verwachten. Iedere dag opnieuw. Nu vanuit de oppositie, daarna weer in het stadsbestuur. Sterker dan ooit tevoren.”

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Bestuur

Laatste nieuws