Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 31 oktober 2018

Rotterdam weert aso-asielzoeker


AD, 31 oktober 2018. Door Monica Beek

Er komt per direct een stop op de instroom van kansloze migranten in het asielzoekerscentrum in Rotterdam-Beverwaard. De asielzoekers uit de zogenoemde veilige landen - met name Noord-Afrika en de Balkan - maken geen kans op asiel maar veroorzaken te veel overlast.

Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb afgedwongen bij het Centraal Orgaan Asielzoekers nadat de problemen in de Beverwaard de spuigaten uit liepen. Alleen al in de maand augustus waren er 69 overlastmeldingen.

Het azc is twee jaar open, voorheen waren er nauwelijks problemen. Er is een duidelijke relatie tussen de toename van incidenten en de veranderende groep in het azc, stelt de gemeente.

Het azc ligt Aboutaleb na aan het hart. Hij heeft zich persoonlijk ingespannen om de forse weerstand tegen het azc in de Rotterdamse volkswijk weg te nemen. ,,Rotterdam wil ruimte blijven bieden aan vluchtelingen die echt opvang nodig hebben. Voor mensen die zich niet aan de regels houden, is in onze stad geen plaats.’‘

Het is voor het eerst dat het COA akkoord gaat met het weren van asociale asielzoekers. Andere gemeentes moesten het doen met bijvoorbeeld gebiedsverboden. Het gaat om een tijdelijke woonverbod in Rotterdam, maar een einddatum is niet genoemd. De overlastgevende groep die er nu nog zit, wordt versneld het land uitgezet of overgeplaatst.

Dat het probleem niet is opgelost, maar slechts verschuift naar andere azc’s, ontgaat Aboutaleb niet. ,,Hij beseft terdege dat hij het probleem bij de staatssecretaris en het COA neerlegt’‘, aldus zijn woordvoerder. Het COA zegt dat de aanpak van de aso-migranten landelijk wordt bekeken, maar dat er ruimte is voor lokale afspraken.

Leefbaar Rotterdam noemt het ingrijpen van Aboutaleb ‘laat, maar goed’. ,,Wij hebben hier een jaar geleden al vragen over gesteld, dit is het wrange gelijk van Leefbaar’‘, aldus raadslid Michel van Elck.

Laatste nieuws