Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 12 oktober 2016

Rotterdam volhardt in pamperen van illegalen


Bron: AD/Rotterdams Dagblad, 12 oktober 2016 - Opinie Michel van Elck
Zowel het kabinet als de gemeente Rotterdam blijft illegale vluchtelingen ten onrechte gedogen, stelt raadslid Michel van Elck van Leefbaar. Hij neemt vandaag deel aan een debat over dit thema in de Arminiuskerk.

Het is nu bijna anderhalf jaar geleden dat VVD en PvdA elkaar ‘de tent uitvochten’ over de vele illegalen, die weigeren terug te keren naar hun land van herkomst. Een kabinetscrisis dreigde. Mede danzij de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, die beweerde dat 40 procent (!) van de illegalen die in zijn stad opgevangen werden, terugkeerden, sloot het kabinet het bed-bad-broodakkoord. Met de Pauluskerk als lichtend voorbeeld. Het kabinet bleef door dit slappe Haagse handjeklap op het pluche en liet de ‘bbb-gemeente’ Rotterdam met de ellende zitten. Dit ondanks de uitspraak van de Raad van State van een half jaar later, dat de overheid bed, bad, brood aan uitgeprocedeerde asielzoekers mag weigeren en hen mag verwijzen naar een vrijheidsbeperkende locatie. Een uitspraak die het kabinet, ondanks een eerdere belofte deze over te nemen, zowel letterlijk als figuurlijk links liet liggen.

Net zo onoprecht bleek de belofte om werk te maken van illegaliteit. Zo daalde, ondanks de massale instroom van asielzoekers, het aantal identiteitscontroles door de (vreemdelingen-)politie op illegaliteit het afgelopen jaar met 23 procent. Het aantal objectcontroles nam af met 49 procent en de gemiddelde bezetting in vreemdelingenbewaring kelderde met maar liefst 41 procent. Gevolg? Het aantal aantoonbaar vertrokken illegalen ten tijde van Rutte-II is veel en veel lager dan voorheen. Dit voedt – volkomen begrijpelijk – het cynisme onder het volk. Want ondanks alle voornemens, aankondigingen en beloften is er maar één conclusie mogelijk: wie eenmaal binnen is, gaat nooit meer terug.

Inmiddels onderhandelen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en staatsecretaris Dijkhoff al bijna anderhalf jaar over het aantal gemeenten waar een bbb-voorziening moet komen, de periode waarin illegalen in de voorziening verblijven en wat er na deze termijn met hen moet gebeuren. Onderhandelingen zonder ook maar enig resultaat.

Het ligt er natuurlijk duimendik bovenop dat het kabinet met de verkiezingen in aantocht de vingers niet meer wil branden aan illegaliteit. En dat Aboutaleb de successen van de Pauluskerk uit zijn duim heeft gezogen: niet 40 procent, maar welgeteld drie illegalen zijn – waarschijnlijk met een vette vertrekpremie – vanuit Rotterdam teruggekeerd naar het land van herkomst.

De balans, anderhalf jaar na het bbb-akkoord, is een trieste. Het kabinet verkwanselt de belangen van Nederland door illegaliteit te blijven gedogen, met overlast, criminaliteit en een aanzuigende werking tot gevolg. De belangen van de Nederlandse gemeenten worden door hun eigen spreekbuis VNG te grabbel gegooid, waardoor zij diep in de buidel moeten tasten om uitgeprocedeerde asielzoekers van bed, bad, brood te voorzien: alleen voor Rotterdam al ruim een miljoen euro. En burgemeester Aboutaleb lijkt zijn motto ‘niemand slaapt op straat’ te hebben ingeruild voor ‘niemand slaap meer in zijn thuisland’.

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws