Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 31 januari 2014

Rotterdam spant kroon met 23 Gülen-studiehuizen


Leefbaar Rotterdam-raadslid Anita Fähmel heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag van woensdag 30 januari. In de studiehuizen moeten kinderen naast huiswerkbegeleiding ook het conservatie gedachtegoed van de islam prediker Fethullah Gülen bestuderen.

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat Nederland minimaal 100 illegale internaten (studiehuizen) telt. Rotterdam spant de kroon met 23.

“Ik heb herhaaldelijk aan het stadsbestuur gemeld dat het hier gaat om locaties (meestal woonhuizen) waar ongeveer vijf kinderen gehuisvest worden. De kinderen worden geïndoctrineerd met de leer van Gülen die haaks staat op onze westerse normen en waarden. De internaten vallen onder geen enkel toezicht”, aldus Fähmel.

Fähmel brengt de Gülen-beweging al sinds 2007 onder de aandacht van het stadsbestuur. In 2009 wist ze hier zelfs de aandacht van het kabinet mee te krijgen, die toentertijd ook een onderzoek startte. Fähmel: “Ondanks dat is er jammer genoeg de afgelopen acht jaar niets uit voortgekomen. Men blijft schimmig en ontkent alles maar ondertussen blijven de internaten zonder registratie en toezicht bestaan en de kinderen de dupe van indoctrinatie. Het wordt tijd dat het stadsbestuur nu eindelijk serieus werk gaat maken om deze internaten op te sporen.”

De Gülen-beweging treedt naar buiten toe op als open en liberaal, maar zijn leider, de Turkse islam-prediker Fethullah Gülen, wordt door insiders omschreven als een islam-geleerde die groot voorstander is van segregatie en de conservatie islam.

Bekijk de reportage van EenVandaag:

sitestat

Dossier: Anita Fähmel

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Gülen

Dossier: Islam

Laatste nieuws