Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 14 juli 2020

Reactie Leefbaar Rotterdam Voorjaarsbrief: Rotterdam moet Leefbaar blijven!


Vandaag wordt in de gemeenteraad de Voorjaarsbrief 2020 alsmede het herstelplan ‘Rotterdam uit de crisis’ besproken. Rotterdam gaat dit jaar ruim 100 miljoen euro in de min (57 miljoen niet Corona-gerelateerd). Naast de kosten die de Corona-crisis met zich meebrengt, heeft het college gewoonweg haar huishoudboekje niet op orde!

Sterker nog, 57 miljoen van het tekort (meer dan de helft!) heeft niks met Corona-gerelateerde zaken te maken! Leefbaar Rotterdam zal tijdens de bespreking een aantal moties indienen om voor de Rotterdammer belangrijke zaken gedaan te krijgen in deze roerige tijden.

Een slecht huishoudboekje betekent bij de meeste Rotterdammers dat er gesneden moet worden in de kosten. Het college verkoopt de energietransitie als de ‘nieuwe banenmotor van de stad.’ Hoeveel banen het concreet mag gaan opleveren, hebben we helaas nooit van wethouder Arno Bonte (GL) mogen vernemen. Wat we wel zeker weten, is dat deze exercitie maar liefst 150 miljoen euro gaat kosten. Rotterdammers van het gas afhalen is blijkbaar, hoe krap de financiële ruimte ook is, een heilig doel op zich.

De fysieke dienstverlening komt amper in de buurt van de gestelde normen van 95%. De Rotterdammer heeft recht op een gedegen dienstverlening; er wordt tenslotte flink gemeentebelasting betaald. Ook de gebiedscommissie, de stem van de wijk, wordt op tal van fronten genegeerd. Adviezen van de gebiedscommissies worden nauwelijks verwerkt in beleid of worden niet van reactie voorzien. Het ongenoegen bij de gekozen volksvertegenwoordigers stijgt met de week.

De Rotterdammer ligt niet wakker van hun gasfornuis. Waar de Rotterdammer wél van wakker ligt zijn de onveilige straten, toenemend zwerfvuil en krioelend ongedierte in de stad. Rotterdam is toneel geworden van een toenemend aantal geweldsincidenten, zowel op straat als in het OV. Leefbaar Rotterdam wil dat hier keihard op ingegrepen wordt. Zo willen we geweld tegen OV-personeel bestempelen als ‘High Impact Crime’. Ook wanneer men uitstapt, ligt de ellende letterlijk op straat; het vuil is in de gehele stad op straat terug te vinden. Dit zorgt ook voor een ongedierteplaag. Leefbaar Rotterdam is klaar met de verloedering en wil nu wel eens actie zien. Wat ons betreft worden de undercover-boa’s nog vaker ingezet om naastplaatsingen te voorkomen. Ook de aanpak om ratten tegen te gaan, mag veel concreter en intensiever.

Met uitzondering van hardrijdende hufters die onze straten terroriseren, heeft de automobilist in Rotterdam het nakijken. Parkeertarieven stijgen, betaald parkeren wordt uitgebreid en de meest bizarre verkeersexperimenten worden uitgerold. De gevolgen van dit laatste zijn elke dag opnieuw te merken door automobilisten die urenlang vaststaan en ondernemers die hun winkel niet bereikbaar zien en omzet zien dalen. En de VVD? Die staat erbij en kijkt ernaar. Leefbaar Rotterdam vindt het onbegrijpelijk en ziet de verkeersexperimenten liever vandaag dan morgen verdwijnen.

Wat verdwenen leek, maar naar alle waarschijnlijkheid toch weer terugkomt zijn (flexibele) locaties om asielzoekers onder te brengen. Leefbaar Rotterdam is van mening dat Rotterdam zijn asielportie wel heeft gehad. Het stadsbestuur dacht hier anders over en stak vorig jaar, tegen de belofte van locoburgemeester Bert Wijbenga (VVD) in, 7 ton in de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). Er zijn genoeg problemen in de stad waar onze aandacht en geld eerder naartoe mag gaan. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de lachgas inhalerende messentrekkers. Deze krijgen, als het aan D66 ligt, gratis bokslessen. Een klap in het gezicht van onze politieagenten die de afgelopen weken, in de sferen van het racismedebat, toch al het kind van de rekening zijn.

Een slecht huishoudboekje, het doordrukken van de verkeerde dromen en het maken van naïeve keuzes op allerlei beleidsterreinen; de Rotterdammer heeft het maar te slikken. Wat ons betreft moeten Rotterdammers zeker zijn dat ze kunnen leven in een stad waarin de straat schoon, heel en veilig is.

Laatste nieuws