Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 04 november 2020

‘Rotterdam moet bij huisvesten statushouders worden ontzien’


Bron: Dagblad010

Om de woningnood in Rotterdam te bestrijden heeft Leefbaar nog maar weer een keer zijn pleidooi herhaald voor een andere verdeelsleutel bij het huisvesten van statushouders.

Rotterdam moet naar de visie van de raadsleden Hoogwerf, Van Elck en Van Putten niet meer kijken naar het inwonersaantal, maar naar zijn eigen draagkracht. Dus naar de mate van sociale achterstanden (werk, schulden etc), naar het aantal mensen in de bijstand en naar de woningnood.

Gevolg: bij die verdeelsleutel moet Rotterdam worden ontzien, aldus de fractie van Leefbaar. Maar nu is het vooruitzicht dat Nederlandse gemeenten volgend jaar maar liefst 27.000 vergunninghouders moeten huisvesten. Dit zijn er 15.000 méér dan dit jaar. Deze mensen worden verdeeld over Nederlandse gemeenten op basis van het inwonersaantal. Rotterdam staat dus voor een enorme opgave.

‘’Zeker omdat de Rotterdamse woningmarkt al jaren zwaar overspannen is. De huizenprijzen zijn zo hoog dat veel Rotterdammers al jaren kansloos zijn op de woningmarkt. Zo is het voor starters bijna onmogelijk om een betaalbare koopwoning te vinden en kijken veel (jonge) Rotterdammers tegen torenhoge huurprijzen aan’’, aldus Hoogwerf namens het Leefbaar-trio. ‘’Daar komen nu dus voor Rotterdam talloze vergunningshouders bij. Hierdoor worden Rotterdammers nog verder verdrongen op de huizenmarkt. Dit moet nu stoppen!’’

Laatste nieuws