Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 25 oktober 2017

Rotterdam krijgt dekkend netwerk van AED’s


Bron: AD/Rotterdams Dagblad, 25 oktober 2017 - door Gert Onnink
Rotterdam krijgt vanaf volgend jaar een dekkend netwerk van AED’s, apparaten waarmee mensen met een hartstilstand geholpen kunnen worden. In totaal komen door de hele stad 197 AED’s te hangen, niet alleen binnen maar ook buiten.

De gemeente Rotterdam trekt daar 120.000 euro voor uit, de Hartstichting komt met nog eens 21.000 euro over de brug.

Op dit moment beschikt de Maasstad over zo’n 34 geregistreerde apparaten. De uitbreiding volgt uit een motie van de Leefbaar Rotterdam-raadsleden Benvenido van Schaik en Michel van Elck en Stefan Kroon (D66), die de gemeenteraad vorig jaar heeft aangenomen.

,,Rotterdam wordt de eerste gemeente in Nederland met een dekkend netwerk’’, licht Van Schaik de plannen toe. Hij stelt dat nog te veel apparaten niet toegankelijk zijn voor snel gebruik. Met de uitvoering van de motie ‘Iedere seconde telt’ wil de Leefbaar-vertegenwoordiger er voor zorgen dat Rotterdammers bij een hartstilstand op tijd kunnen worden geholpen.

,,We gaan ook bedrijven erbij betrekken, de winkelcentra, ze komen in de Huizen van de Wijk en zelfs op de Dierenambulance’’, aldus Van Schaik. Hij verwacht dat begin volgend jaar met de opbouw van het netwerk kan worden begonnen. Allereerst wordt gekeken naar gemeentelijke panden, maar ook naar bijvoorbeeld scholen en sportclubs.

Rotterdam
In Rotterdam krijgt jaarlijks 1 op de 1000 inwoners een hartstilstand. Dat zijn meer dan 600 slachtoffers per jaar. Het is daarbij van levensbelang dat in de eerste zes minuten hulp wordt geboden. Met de inzet van een AED, wat staat voor Automatische Externe Defibrilator, neemt de overlevingskans substantieel toe.

Volgens cijfers van de Hartstichting heeft Rotterdam voor een dekkend netwerk 197 geregistreerde AED’s nodig en circa 6000 burgerhulpverleners. De gemeente Rotterdam schat dat de helft van de 163 nog benodigde apparaten bij organisaties, instellingen en bedrijven aanwezig is.

De eigenaren worden benaderd om de AED voor burgerhulpverleners toegankelijk te maken door het apparaat in een buitenkast te plaatsen. Voor het werven van nog 3000 noodzakelijke hulpverleners wordt een campagne opgezet.

Bijdrage
Met de bijdrage van de Hartstichting (21.000 euro) kunnen 82 buitenkasten worden aangeschaft. ,,We willen uiterlijk in januari 2018 beginnen’’, stelt Van Schaik, die de wijk Zevenkamp op het oog heeft voor de presentatie.

De AED-plannen sluiten aan op het initiatief in het gebied Prins Alexander waar alle 95.000 inwoners een gratis reanimatiecursus krijgen. Het geld daarvoor komt uit het potje voor de bewonersparticipatie. De verwachting is dat deze opleidingen ruim 30.000 euro gaan kosten.

Dossier: Benvenido van Schaik

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Ouderen

STANDPUNT: Ouderen

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws