Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 03 oktober 2016

Rotterdam gaat verder vooruit!


Foto: Frans Berkelaar
Rotterdam blijft inzetten op verdere lastenverlaging, meer veiligheid, schone en leefbare wijken en een onbezorgde oude dag voor Rotterdamse ouderen. Dat blijkt uit de begroting voor 2017, die het stadsbestuur van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA afgelopen vrijdag presenteerde.

Rotterdam gaat vooruit
Het gaat goed met Rotterdam. De economie trekt aan, het aantal internationale toeristen groeit met tienduizenden en de Rotterdamse hotels barsten uit hun voegen. “Mooie berichten waarvoor Maarten Struijvenberg, onze wethouder Werkgelegenheid en Economie, een pluim verdient”, aldus Ronald Buijt, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. “Vooral als je beseft waar Rotterdam vandaan komt. Er is veel veranderd sinds Leefbaar Rotterdam in 2002 een stad aantrof die gebukt ging onder verpaupering, criminaliteit en politieke correctheid.” Toch is dit alles geen reden om achterover te leunen. Buijt: “Rotterdam mag dan steeds aantrekkelijker worden voor bezoekers, maar wij zijn pas tevreden als de Rotterdammers zelf tevreden zijn. Zíj zijn de mensen voor wie we het doen.”

Minder lasten
Zo dalen de lasten voor Rotterdammers voor het derde jaar op rij. In 2017 betalen alleenstaanden 80 euro minder afvalstoffenheffing dan bij het aantreden van het stadsbestuur in 2014, nog lager dan in de Kaderbrief werd voorspeld. Voor huishoudens met meerdere personen bedraagt deze korting iets meer dan 40 euro. Ook de hondenbelasting wordt opnieuw verlaagd. Buijt: “Lastenverlichting is door ons in 2014 beloofd aan de Rotterdammer en daarom een absolute prioriteit voor Leefbaar Rotterdam. Rotterdammers werken hard en hoe meer ze daaraan overhouden, hoe beter. We zijn er trots op dat dit stadsbestuur heeft gebroken met de lastenverzwaringen van vorige Colleges.”

Meer veiligheid
Ook op het gebied van veiligheid wordt het gaspedaal nog verder ingetrapt. Onder leiding van wethouder en partijleider Joost Eerdmans zet Rotterdam frontaal de aanval in op woonoverlast, jeugdoverlast, verkeershufters en asociaal gedrag op straat. “Een leefbaar Rotterdam is een veilig Rotterdam”, aldus Ronald Buijt. “Deze wethouder is niet van pappen en nathouden, maar van handhaving. Dit jaar wordt de Skaeve Huse, ook wel bekend als het aso-dorp, opgeleverd. Iets waar Rotterdammers die gebukt gaan onder burenterreur reikhalzend naar hebben uitgekeken. Notoire overlastgevers horen niet in een woonwijk, maar in een containerwoning ver van de bewoonde wereld. In combinatie met het plan van Leefbaar-wethouder Ronald Schneider (Stedelijke ontwikkeling en Integratie) om aso’s en criminelen uit probleemwijken te weren, zet Rotterdam een belangrijke stap om de rust in woonwijken te laten terugkeren.”

Schone en leefbare wijken
Schone straten dragen bij aan het woongenot en de veiligheidsbeleving van Rotterdammers. Daarom maakte het stadsbestuur eerder dit jaar al bekend extra geld uit te trekken voor de aanpak van de buitenruimte (12 mln.). “Zwerfvuil, losliggende stoeptegels en graffiti zijn een grote bron van irritatie voor veel Rotterdammers. Het is daarom goed dat het stadsbestuur snel herstel bij meldingen over de buitenruimte nadrukkelijk tot speerpunt heeft gemaakt. Rotterdammers zitten immers niet te wachten op duurzaamheidssprookjes of klimaatgekte, maar op concrete maatregelen die de stad écht schoner maken. Maar ook zullen de vervuilers harder aangepakt moeten worden. Extra belastinggeld omdat een aantal mensen alles maar op straat blijft gooien, is onnodig en oneerlijk.”

Leefbaar Rotterdam is daarnaast zeer tevreden met de extra investeringen in Rotterdam-Oost (10 mln.). Deze week presenteert wethouder Eerdmans zijn plannen om de leefbaarheid, veiligheid en buitenruimte in dit deel van de stad naar een hoger niveau te tillen. Fractievoorzitter Buijt noemt de focus op Oost meer dan terecht: “Jarenlang was er vooral geld en aandacht voor achterstandswijken. Op zich logisch. Dit had echter wel tot gevolg dat wijken als Zevenkamp, Ommoord en Oosterflank ongemerkt achteruit gingen. Dat tij gaan we nu keren!”

Investeren in een onbezorgde oude dag
Tot slot blijft ook het ouderenbeleid een belangrijk speerpunt van het stadsbestuur. Zo blijven Rotterdamse ouderen ook in 2017 gratis met het openbaar vervoer reizen. Daarnaast worden bewoners van zorginstellingen door de veiligheidsofficier ouderenzorg beschermd tegen diefstal; een initiatief van Leefbaar Rotterdam. Ook wordt het project met huismeesters in ouderenflats verder uitgerold in Ommoord en wordt de strijd tegen eenzaamheid met volle kracht voortgezet. “We zijn er trots op om op deze manier iets terug te doen voor de mensen die Rotterdam hebben opgebouwd”, besluit Buijt.

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Maarten Struyvenberg

19 januari 2017 De tegenprestatie werkt

Dossier: Ronald Buijt

Dossier: Ronald Schneider

Dossier: Buitenruimte

STANDPUNT: Schoon en groen
26 april 2017 Van A naar Beverwaard!

Dossier: Economie

STANDPUNT: Werken moet lonen

Dossier: Lokale lasten

Dossier: Ouderen

STANDPUNT: Ouderen

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws