Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 08 juni 2017

Rotterdam gaat straatintimidatie beboeten


Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid, Leefbaar Rotterdam) heeft vandaag zijn actieplan tegen seksuele straatintimidatie gelanceerd. Daarmee gaat Rotterdam actief de strijd aan tegen het nasissen en naroepen van vrouwen op straat. Daders riskeren vanaf 1 januari een boete, die kan oplopen tot 4.100 euro of drie maanden gevangenisstraf.

De aanpak volgt op een onderzoek naar de omvang en ernst van straatintimidatie in Rotterdam, dat eerder dit jaar plaatsvond. Hieruit blijkt dat vrijwel alle vrouwen in Rotterdam (leeftijd 18-45 jaar) te maken krijgt met seksueel getinte toespelingen. Een schokkende uitkomst. Vooral mannen van vermoedelijk Marokkaanse en Antilliaanse afkomst zouden zich schuldig maken aan deze overlast.

Leefbaar Rotterdam, dat de aanpak straatintimidatie heeft geïnitieerd, is dan ook blij dat de gemeente overgaat tot concrete maatregelen. Naast forse strafmaatregelen komen er vier extra opsporingsambtenaren (boa’s) die specifiek handhaven op ongewenste toespelingen (naroepen/sisgeluiden). Ook zet de gemeente in op betere slachtofferhulp en komt er nauwe samenwerking tussen de politie, het OM en maatschappelijke organisaties in de aanpak van deze problematiek. Daarnaast zet de gemeente in op een bewustwordingscampagne om duidelijk te maken dat dergelijk gedrag niet normaal en niet acceptabel is.

Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf: “De tijd van lijdzaam toekijken hoe Rotterdamse vrouwen door loslopend wild worden lastiggevallen, is voorbij. We hebben met deze aanpak een breed scala aan maatregelen tot onze beschikking om nu daadwerkelijk iets aan deze overlast te kunnen doen. Dat is ook hard nodig. Het is voor Leefbaar Rotterdam onverteerbaar dat zoveel vrouwen in Rotterdam seksuele toespelingen naar hun hoofd geslingerd krijgen, zich onveilig voelen en in sommige gevallen zelfs anders gaan gedragen of kleden. Dat tolereren we niet en daar verbinden we vanaf nu harde consequenties aan.”

Zie ook:
- Onderzoek bewijst: straatintimidatie groot probleem in Rotterdam
- Leefbaar wil boete voor ‘sissen’ naar vrouwen

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Laatste nieuws