Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 04 december 2017

Rotterdam Expert Panel: overweldigende steun Vestigingswet


De resultaten van de 38e editie van het Rotterdam Expert Panel zijn bekend. Het grootste onderwerp betrof dit keer de door Leefbaar Rotterdam voorgestelde Vestigingswet. Met deze wet moet de eenzijdige samenstelling van Rotterdamse winkelstraten, die worden gedomineerd door zaken als belwinkels, shisha lounges en halal-slagerijen, worden doorbroken. Het voorstel blijkt op overweldigende bijval te kunnen rekenen: maar liefst negentig procent van de respondenten steunt de maatregel.

Vreemde in eigen stad
Het plan tot invoering van de Vestigingswet werd eind september gelanceerd door lijsttrekker Joost Eerdmans. Het voorstel is tevens opgenomen in het verkiezingsprogramma dat Leefbaar Rotterdam vorige maand presenteerde. Volgens de partij herkennen Rotterdammers in sommige winkelstraten hun eigen stad nauwelijks terug. Veel van hun vertrouwde winkels verdwenen, terwijl het nieuwe aanbod voornamelijk bestaat uit belwinkels, shisha lounges, halal-slagerijen en kebabzaken. Hierdoor voelen met name oudere Rotterdammers op Zuid en in West zich verweesd. “Ze wanen zich soms meer in Ankara dan in hun eigen stad”, zo sprak Eerdmans tijdens de lancering van het plan. Ook dienen veel van deze zaken ook nog eens als dekmantel voor witwaspraktijken. Met de Vestigingswet wil Leefbaar een rem op de vestiging van dergelijke branches zetten, waardoor Rotterdamse winkelstraten weer herkenbaar worden voor de oorspronkelijke Rotterdammers. Na de zoveelste halal-slager is het eindelijk weer eens tijd voor een Hollandse groenteboer.

Massale steun voor Vestigingswet
De analyse van Eerdmans wordt massaal gedeeld door de deelnemers aan het Expert Panel. Maar liefst negentig procent van de respondenten geeft aan een sentiment van vervreemding door een eenzijdig en ontsierend winkelaanbod in bepaalde winkelstraten te herkennen. Een even groot percentage vindt dat de gemeente een rol heeft in het tegengaan van deze eenzijdige en ontsierende samenstelling, bijvoorbeeld middels de Vestigingswet. Duidelijk is dat de panelleden vinden dat de balans zoek is. Zo wordt één belwinkel in de straat niet als vervreemdend ervaren, maar meerdere belwinkels wel degelijk. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld kebabzaken en halal-slagerijen. Een lijn die aansluit bij het standpunt van Leefbaar Rotterdam. “Links jubelt vaak over diversiteit. In deze straten is echter geen enkele sprake meer van diversiteit, maar van een islamitische monocultuur”, zo sprak Eerdmans tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma. Het doorbreken hiervan kan op grote steun van het Expert Panel rekenen: de stelling dat winkelstraten ook in voornamelijk allochtone wijken herkenbaar moeten blijven voor Nederlanders, wordt door bijna tachtig procent gesteund.

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Economie

STANDPUNT: Werken moet lonen
19 januari 2017 De tegenprestatie werkt

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Laatste nieuws