Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 21 augustus 2018

Rotterdam Expert Panel: grote winst Forum voor Democratie


De resultaten van de 42e editie van het Rotterdam Expert Panel (REP) zijn bekend. De panelleden kregen dit keer een breed scala aan onderwerpen voorgelegd, waaronder de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar. Uit de uitslag blijkt dat Forum voor Democratie sterk aan steun heeft gewonnen en, als het aan de respondenten ligt, een zeer sterke score kan gaan neerzetten.

Forum voor Democratie populairste partij
Van de 235 respondenten die de enquete volledig invulden gaf 32 procent aan volgend jaar op Forum voor Democratie te gaan stemmen. Dat houdt bijna een verdrievoudiging in ten opzichte van de enquete die vorig jaar ten tijde van de Tweede Kamerverkiezingen werd afgenomen. Hiermee is FvD ruimschoots de grootste partij onder de pannelleden. De tweede partij is de PVV met 12,3 procent. De VVD verliest ten opzichte van 2017 bijna tweederde van haar achterban in het REP en zakt onder de vijf procent. Het CDA weet vrijwel geen panelleden meer aan zich te binden. Ruim 35 procent weet het nog niet of geeft aan niet te gaan stemmen. Het REP is weliswaar geen representatieve afspiegeling van het Rotterdamse electoraat, maar de uitkomsten tonen wel aan dat FvD erin slaagt om fors in te breken op de concurrentie op rechts. Hierdoor is het zelfs mogelijk dat de partij van Thierry Baudet de grootste kan worden in Rotterdam.

Racisme onder allochtone criminelen
Een ander onderwerp dat de panelleden kregen voorgelegd betrof racisme onder allochtone criminelen. Onlangs vroeg Leefbaar Rotterdam middels schriftelijke vragen aan burgemeester Aboutaleb om onderzoek te verrichten naar racistische motieven bij allochtone straatrovers en roofovervallers, aangezien zij het opvallend vaak gemunt lijken te hebben op oude autochtonen. Aboutaleb gaf in antwoord op deze vragen aan geen reden te zien voor een onderzoek. Het panel is dit bepaald niet met hem eens. 83 procent van de respondenten laat weten een dergelijk onderzoek een goed idee te vinden. Een nog hoger percentage (bijna 87 procent) is het eens met de stelling dat er een taboe heerst op het benoemen van racisme onder allochtonen.

Verdeeldheid over rookverbod op straat
Een ander onderwerp dat de gemoederen deze zomer bezighield is het voorgenomen rookverbod in een aantal straten rond het Erasmus MC en twee onderwijsinstellingen. Het panel is duidelijk verdeeld over de vraag of de overheid volledige straten mag aanwijzen waar roken, ook in de buitenlucht, geheel wordt verboden. Zo’n 42 procent is voorstander van een dergelijke maatregel terwijl ongeveer 47 procent er tegen is.

Geeft u ook graag uw mening over actuele thema’s en wilt u meedenken over de koers van Rotterdam? Word dan ook lid van het Rotterdam Expert Panel! U kunt zich hier aanmelden.

Laatste nieuws