Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 17 september 2020

Rotterdam denkt na over veiligere Zevenhuizerplas


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Eric Oosterom

Duidelijke borden in het water die aangeven hoe diep de Zevenhuizerplas wel niet is, waarschuwende flyers en andere roosters bij de strandwacht. De gemeente Rotterdam denkt, na twee verdronken badgasten, over veiligheidsmaatregelen voor de populaire plas in Nesselande. Critici vinden het niet genoeg.

Verbijstering, machteloosheid en verdriet. Dat voelden strandbezoekers én hulpverleners na de dramatische stranddag van 10 augustus. In een paar uur tijd moesten hulpdiensten twee personen reanimeren. Eén van hen, een 26-jarige man, overleed ter plaatse. De andere, een 7-jarige jongen, stierf een dag later. Volgens omstanders konden beide slachtoffers niet zwemmen.

Voor Leefbaar Rotterdam was het reden om het stadsbestuur direct om opheldering te vragen over de veiligheid van de populaire recreatieplas. Dat laat nu weten zich over maatregelen te buigen.

27 meter diep
Zo denkt het stadsbestuur aan het plaatsen van borden met icoontjes die aangeven hoe diep de plas is. Nuttig, omdat menig badgast niet weet dat het na de ballenlijn in rap tempo dieper wordt. Vóór de lijn ligt de bodem op maximaal 90 centimeter onder het wateroppervlak. Ter vergelijking: in het midden van de plas is dat 27 meter.

Twee keer per jaar controleren specialisten, meldt het college, of de ballenlijn nog goed ligt en het dus niet al ‘veilig’ zwemwater al te diep is geworden. De controle vóór het afgelopen strandseizoen zou niets opvallends hebben opgeleverd.

‘Controleer de ballenlijn veel vaker’
Voor Benvenido van Schaik, raadslid van Leefbaar Rotterdam, zijn dat véél te weinig controles. ,,Het kan zomaar zijn dat de diepte tussentijds verandert, omdat de plas is gebouwd op zandopgravingen en dus muien kunnen ontstaan. Je moet die lijn tíjdens het seizoen controleren. Nu geeft het schijnveiligheid. De diepte vlak achter de ballen is overal anders.”

Daarom pleit hij voor het verkleinen van het zwemgedeelte door de ballenlijn twee meter richting het strand op te schuiven. De kans is volgens hem dan kleiner dat een zwemmer net voorbij de lijn in de problemen komt. Het college ziet dat echter niet zitten, omdat de ‘diepteval daarmee niet verdwijnt’.

Vaste tijden voor strandwacht?
Het stadsbestuur denkt wél aan waarschuwende flyers die door de strandwacht uitgedeeld kunnen worden. Die wil op haar beurt kijken of zij meer duidelijkheid kan geven over de tijden waarop hulpverleners aanwezig zijn. Momenteel werkt de groep met een flexibel rooster, waarbij de coördinator van de dag ‘op basis van de drukte’ beslist wanneer de post gesloten kan worden. ,,Voor de coördinator is het een dilemma om de post te sluiten terwijl er nog strandgasten zijn, maar het is onmogelijk om te blijven tot het vertrek van de laatste gast. Er wordt nagedacht of vaste bewakingstijden of een vaste eindtijd beter kunnen werken.”

Of het strand tegenover de boulevard in Nesselande onder dezelfde strandwacht moet vallen, is nog onderwerp van gesprek. ,,Vanuit de strandwacht is er voorgesteld aan Zuidplas om samen te werken, aangezien het daar ook steeds drukker wordt en de badgasten graag proberen om van strand naar strand te zwemmen. Er is hier echter een scheidslijn op veiligheidsregiogebied.”

Extra grote containers
Raadslid Van Schaik trok deze zomer eveneens aan de bel over zwerfafval rondom de plas. Het college deelt zijn zorgen en laat weten te gaan experimenteren met extra grote - 1100 liter - containers. Ook in Hoek van Holland staan deze al. Daar zijn de eerste ervaringen ‘positief’, al vinden badgasten ze niet mooi.

Laatste nieuws