Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 13 februari 2017

Rotterdam dementievriendelijk dankzij Leefbaar Rotterdam


De gemeente Rotterdam wordt dementievriendelijk. Dankzij een voorstel van Leefbaar Rotterdam krijgen ambtenaren met ingang van het voorjaar een training aangeboden in het goed omgaan met mensen met dementie, online en op locatie. Rotterdam als een van de grotere steden van Nederland vormt daarmee koploper in deze aanpak.

Motie ‘Rotterdam dementievriendelijk
Op 10 november 2016 diende Leefbaar-raadslid Michel van Elck de motie ‘Rotterdam dementievriendelijk’ in, die ondersteund werd door de voltallige gemeenteraad. De motie roept op medewerkers van de gemeente die in contact (kunnen) komen met mensen met dementie de online training “goed omgaan met dementie” te laten volgen. Een training die is ontwikkeld in het kader van het programma Samen Dementievriendelijk.

Trainingen online en op locatie
Vanaf april 2017 is het zover: de online training wordt aangeboden aan alle medewerkers van de gemeente Rotterdam. De aanpak is erop gericht zoveel mogelijk medewerkers de training te laten volgen. Medewerkers met direct klantcontact worden hierbij extra gestimuleerd.

Daarnaast zal een eerste training op locatie worden gehouden voor 15 tot 20 gastheren en gastvrouwen van de gemeentelijke publiekslocaties (stadswinkels). Zij ontvangen bezoekers en staan zowel bij het aanmelden als tijdens het bezoek voor Rotterdammers klaar. Zij kunnen ervoor zorgen dat mensen met (symptomen van) dementie op de juiste plek en op de juiste manier geholpen worden.

Precies juiste moment
De trainingen komen op het precies juiste moment. Vorige week bleek uit een enquête van Samen Dementievriendelijk dat veel Nederlanders niet weten hoe ze dementie moeten herkennen en erop moeten reageren. Dit terwijl een op vijf Nederlanders te maken krijgt met een vorm van dementie. In Rotterdam treft de ziekte momenteel 10.000 mensen en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen maar toeneemt.

Leefbaar blij met snelle uitvoering
Van Elck is dan ook blij dat het voorstel snel uitvoering krijgt: “Mensen met dementie, veelal ouderen die Rotterdam hebben opgebouwd, verdienen groot respect, aandacht en begrip wat Leefbaar Rotterdam betreft. Daar past deze training voor Rotterdamse ambtenaren uitstekend in. Het is goed om te zien dat het stadsbestuur er geen gras over laat groeien.”

Rotterdam koploper grote steden
Daarnaast is Van Elck trots dat Rotterdam van de grotere steden in Nederland voorop loopt met deze aanpak. Hij hoopt dat Amsterdam, Den Haag en Utrecht snel volgen. “Laten we als stad Rotterdam het goede voorbeeld geven en ook deze steden gauw over de streep trekken”, aldus Van Elck.

Wilt u ook de online training “goed omgaan met dementie” volgen? Klik hier!

Zie ook:
- ‘Dementietraining voor ambtenaren’

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Ouderen

STANDPUNT: Ouderen

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws