Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 17 april 2019

’Roofdieren lopen onbehandeld los’


Bron: De Telegraaf, 17 april. Door: Maarten Ritman.

Er moet een extern onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld onder Rotterdamse scholieren komen, naar aanleiding van de aanhouding van drie leden van een tienerbende die worden verdacht van groepsverkrachtingen.

Gisteren werden drie tieners opgepakt door de politie. Ze worden verdacht van groepsverkrachtingen in Rotterdam-West en Schiedam-Oost. De slachtoffers zijn misbruikt in parkjes, kelderboxen en ’op andere schimmige plekken’, zoals de politie het stelt.

De drie zouden deel uitmaken van de ’Franselaan-bende’, bestaande uit zes tieners, voornamelijk Antilliaanse jongeren. De groep is vernoemd naar de straat waar een van de zes verdachten woont. Twee tieners van de bende, de broers Geremy en Jermely B., werden eerder al opgepakt voor hun rol in de gruwelijke verkrachtingszaak van een 35-jarige Schiedamse eind 2016.

De vrouw werd door drie tieners in haar eigen auto meerdere malen misbruikt toen ze van station Schiedam-Centrum met haar auto naar huis wilde. Begin 2017 werden de verdachten, toen 15 en 16 jaar oud, aangehouden. Ondertussen lopen ze alweer vrij rond.

Volgens de politie heeft de groep mogelijk meerdere groepsverkrachtingen gepleegd, alleen is niet in alle gevallen aangifte gedaan. Daarom roept de politie slachtoffers, hun ouders, maar ook leraren en bezitters van kelderboxen op om informatie te delen.

De slachtoffers zijn meisjes tussen de twaalf en zestien jaar oud. De ’aangiftebereidheid’ is laag onder de slachtoffers omdat ze door de daders geïntimideerd worden. Meerdere slachtoffers durven daarom geen openheid van zaken te geven, blijkt uit politieonderzoek. Enkele verdachten van de bende zouden ook nog eens soa’s hebben die ze bewust verspreiden onder hun slachtoffers door ze onbeschermd te misbruiken.

Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf heeft direct schriftelijke vragen ingediend bij het stadsbestuur toen het nieuws over de arrestatie naar buiten kwam. Ze wil opheldering over hoe het mogelijk is dat de daders van de gruwelijke verkrachting alweer vrij rond kunnen lopen en hun gang kunnen blijven gaan, en ze eist een onafhankelijk onderzoek.

„Deze roofdieren lopen onbehandeld op straat door enorme tekorten in de hooggespecialiseerde jeugdhulp.’’ Ze maakt zich zorgen over ’de normalisering van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen bepaalde culturele en etnische gemeenschappen’.

Twee weken geleden kwam al naar buiten dat op een school voor bijzonder onderwijs meerdere meisjes lang zijn misbruikt door medeleerlingen. Het gaat volgens Hoogwerf niet om losstaande incidenten, maar om een schrikbarend patroon van verregaande seksuele normvervaging en een toenemende mate van zedendelicten door zeer jonge daders.

Laatste nieuws