Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 27 oktober 2010

Ronald Sörensen en André Krouwel presenteren rapport: Nederland 2.0


Ronald Sörensen en politicoloog André Krouwel presenteren vandaag in Den Haag het rapport Nederland 2.0. In dit rapport, waar zij het afgelopen jaar samen aan gewerkt hebben, bieden zij oplossingen voor vernieuwing van de Nederlandse democratie.

Volgens het rapport kampen de Nederlandse democratie en het openbaar bestuur met een aantal problemen. Zo is er sprake van een vertragende werking bij bestuurlijke besluitvorming, is het openbaar bestuur onnodig duur en wordt de kloof tussen politiek en burger vergroot.

In het rapport komen Ronald Sörensen en André Krouwel met een aantal voorstellen om deze problemen op te lossen en te komen tot een vernieuwde democratie: Nederland 2.0. Zo moeten bevoegdheden zo veel mogelijk gelegd worden bij het laagste niveau: de gemeenten. Deze overheveling van taken en bevoegdheden heeft als gevolg dat tussenlagen zoals Provincies en waterschappen opgeheven kunnen worden. Hun taken kunnen vervolgens overgenomen worden door het Rijk of door grotere gemeenten met meer bevoegdheden.

Daarnaast stelt het rapport onder andere dat burgers niet meer alleen hun volksvertegenwoordigers kiezen, maar ook direct hun stem kunnen uitbrengen op hun bestuurders. Iedere inwoner van een stad kiest dus een van de burgemeesterkandidaten en een kandidaat voor elke wethouderspost.

De Eerste Kamer, die als taak heeft de wetgeving te controleren, kan ook worden afgeschaft. Wanneer volgens het rapport de Eerste Kamer een wetsvoorstel verwerpt, gaat zij namelijk in tegen de echte volksvertegenwoordiging (de Tweede Kamer). Om toch de wetgeving te kunnen controleren, wordt voorgesteld om de Raad van State (de onafhankelijke adviseur van de regering over wetgeving en bestuur) te hervormen tot een controlerend Hooggerechtshof.

Om de opkomst te verhogen en lokale verkiezingen meer gewicht te geven, pleiten Sörensen en Krouwel tot slot in het rapport voor minder verkiezingen en tegelijkertijd om zoveel mogelijk verkiezingen op één dag te houden. En wil men vasthouden aan een doordeweekse verkiezingsdag, dan moet deze simpelweg tot een feestdag uitgeroepen worden: de Dag van de Democratie!

Meer voorstellen voor vernieuwing en het complete rapport, vindt u hier:

Nederland 2.0 Oplossingen voor vernieuwing van de Nederlandse democratie (pdf)

Foto’s van de presentatie:
 

 

Reacties:


Door Ronald Sorensen op 12:37 - Donderdag, 28 oktober 2010

Klopt Freddy, eindelijk iets zinnigs. Het probleem is dat we al 44 jaar wachten op het rapport van D66. Te druk met de baantjes denk ik.


Door Freddy in t Veld op 20:28 - Woensdag, 27 oktober 2010

Typisch een D66-rapport


Door Johan Klaassen op 11:16 - Woensdag, 27 oktober 2010

Jij houd nog al van poffertjes Beerenburgje maar je naam zou anders doen vermoeden…


Door Tembaco Beerenburger op 9:03 - Woensdag, 27 oktober 2010

SIMPEL OPTELSOMMETJE :

HET VOLK HEEFT DE 2DE KAMER .... ?

V/S

DE 1STE KAMER - DE RAAD VAN STATE - DE KROON - DE POSTBUS 51 HUMOR - DE STER-REKLAME - DE FABELTJESKRANT - EN NOG EEN AANTAL TEGENPARTIJEN .... EN DE POFFERTJESKRAAM IN ROTTERDAM


Door Tembaco Beerenburger op 8:58 - Woensdag, 27 oktober 2010

heel goed ....

en waar is het advies om het zonder :

http://www.youtube.com/user/koninklijkhuis?blend=2&ob;=1

te doen ?

!!!! dit hoeft niet verwijderd te worden !!!!

ook zij kunnen zich laten kiezen

wel zo democratisch toch ?

ORANJE LIJST 13

Laatste nieuws