Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 05 november 2018

Riet opgelucht na vertrek Somalische bovenburen


AD, 5 november 2018. Door Gert Onnink.

Een dik dossier heeft ze er inmiddels van, Riet, bewoonster van de Einsteinflat in Ommoord. Een lange verzameling van gebeurtenissen rond de overlast van haar Somalische bovenburen op de negende verdieping.
Ze woont al 28 jaar in het woongebouw vlak bij metrostation Binnenhof. Dat ging jaren goed, maar de afgelopen acht jaar toch met steeds meer tegenzin. Vanwege de buren. ,,Ondanks onze klachten werd er niks aan gedaan: niet door Havensteder, niet door de politie of door de gemeente’’, somt ze op.

Leefbaar Rotterdam-raadslid Benvenido van Schaik pakte de kwestie eerder dit jaar op. Hij stelde schriftelijke vragen aan het stadsbestuur over de overlast, die varieerde van lawaai diep in de nacht en vuil van het balkon gooien tot vernieling en intimidatie. ,,Het begon soms al om kwart over zes ’s morgens. En af en toe waren ze met een boormachine flink in de weer. Als de mensen hierop aangesproken werden volgden er racistische scheldpartijen jegens Nederlandse bewoners, evenals bedreigingen en gespuug.’’

De aandacht voor de zaak leidde er uiteindelijk toe dat de buren vorige maand zijn vertrokken uit Ommoord. ,,Ik kan nu eindelijk weer uitslapen’’, aldus Van Leeuwen, die opgelucht is dat de rust in haar flat is weergekeerd. ,,Ook wij zijn blij dat de overlast voorbij is’’, zegt Van Schaik, die de huurder vanmorgen een bloemetje kwam brengen. ,,Wij pikken dit niet meer en zullen dit ook keihard aanpakken’’, beloofde de Leefbaar-man. ,,Mensen hebben recht op woongenot.’’

Havensteder geeft in een reactie aan dat de huurder elders een passende woning heeft gekregen. Waar dat is, wordt niet gemeld. ,,Ook de veiligheid van het gezin kwam in het geding.’’ In het nieuwe huis heeft de huurder een tweede kans-contract gekregen. Dat betekent dat de rechter bij nieuwe overlast makkelijker kan optreden.

Laatste nieuws