Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 08 januari 2019

‘Reumapatiënt staat in de kou’


Bron: De Telegraaf, 8 januari 2019. Door Maarten Ritman.
De nieuwe collectieve zorgverzekering voor Rotterdammers lijkt voor reumapatiënten en mensen die een kunstgebit nodig hebben niet voordelig uit te pakken.

Eind vorig jaar maakte de gemeente bekend dat het zogeheten Rotterdampakket wordt uitgebreid. Er zijn sinds dit jaar twee pakketten, die door alle Rotterdammers kunnen worden afgenomen. Want ‘goede zorg moet betaalbaar en toegankelijk zijn voor iedereen’, stelde verantwoordelijk wethouder Sven de Langen.

Slechts een week in het nieuwe jaar lijkt het er echter op dat niet iedere Rotterdammer de goede zorg krijgt of behoudt, stelt Michel van Elck, raadslid van Leefbaar Rotterdam. Hij heeft van meerdere kanten signalen ontvangen dat reumapatiënten hun oefentherapie in extra verwarmd water niet meer vergoed krijgen via het VGZ Rotterdampakket.

“Het kan toch niet zo zijn dat na het bezuinigen op uren thuiszorg voor ouderen en het bezuinigen op chronisch zieken en gehandicapten nu mensen met reuma de dupe zijn door het wanbeleid van het stadsbestuur”, aldus Van Elck. Al eerder kwam naar buiten via deze krant dat zorgverzekeraar VGZ niet alle ingrepen voor een kunstgebit of implantaten volledig zal vergoeden, waardoor de klanten van de verzekeraar, onder wie alle collectief verzekerde Rotterdammers, lang zullen moeten wachten op hun behandeling.

“Het door het stadsbestuur zo geprezen vernieuwde VGZ Rotterdampakket vertoont na een week al scheuren. Naast het schrappen van de vergoeding voor het zwemmen in extra verwarmd water voor reumapatiënten moeten VGZ-verzekerden door te late vergoedingen voor tandprothetici langer wachten op een kunstgebit, of krijgen zij deze zelfs helemaal niet.”

Daarom dient Van Elck schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur, waarin hij vraagt actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat reumapatiënten hun oefening vergoed kunnen blijven doen en Rotterdammers hun kunstgebit tijdig krijgen.

“We moeten het terugdraaien zodat kwetsbare Rotterdammers niet op hoeven te draaien voor de bezuinigingen.” In zijn ogen is de bezuiniging waarmee het nieuwe Rotterdampakket mogelijk is gemaakt de oorzaak van veel ellende. Rotterdam is gestopt met de Tegemoetkoming Meerkosten Zorg. Dat scheelt volgens hem dertigduizend Rotterdammers minimaal tachtig tot wel tweehonderd euro per jaar.

In zijn schriftelijke vragen eist hij van het stadsbestuur een schriftelijke uitleg aan alle Rotterdammers die er door deze maatregel op achteruitgaan. 

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws