Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 15 mei 2020

’Reiscollege’ ligt flink onder vuur


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

De reisjes van het zelfbenoemde groene Rotterdamse stadsbestuur zijn hypocriet en kosten de gemeenschap te veel geld.

Dat stellen Leefbaar Rotterdam en de Partij voor de Dieren. Beide partijen hebben schriftelijke vragen ingediend bij het stadsbestuur nadat de Bestuurlijke rapportage ambtsreizen 2019 gepubliceerd was.

De ’26 buitenlandse ambtsreizen’ waarvan ’17 met een continentale en 9 met een intercontinentale bestemming’ lagen ’op het gemiddelde van de afgelopen jaren’. Toch zijn de kosten wel fors gestegen. Vorig jaar kostte de reisjes bij elkaar ruim een ton, 106.499 euro om precies te zijn. Dat is zonder de kosten voor meegereisde ambtenaren.

„Uit een vergelijking met eerdere rapportages blijkt dat dit bijna een verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaren inhoudt. In 2018 bedroegen de kosten 59.389 euro, 72.135 euro in 2017 en 62.124 euro in 2016, rekent Leefbaar Rotterdam-raadslid Ehsan Jami voor.

Hij is verbijsterd door deze uitgaven. „Dit is vier keer een gemiddeld jaarsalaris, terwijl dit college zegt de armoede te willen bestrijden.”

Ook de ’nut en noodzaak’ ontbreken in zijn ogen. Hij wil weten van het stadsbestuur hoeveel deze tripjes de stad daadwerkelijk opleveren. Daarom moet er voortaan een doelstelling aan elke trip worden gekoppeld.

„Op die manier kunnen we kaders stellen. Wat is het causaal verband tussen de reis en wat het opbrengt? Ze maken meer reizen dan de minister van Buitenlandse Zaken. Het zijn gewoon snoepreisjes.”

Terwijl ondertussen het opgeheven vingertje naar de ’gewone man’ gaat over verduurzamen, stelt Jami. „Het college pakt tante Nel haar gasfornuisje af en vliegt vervolgens met bulderende motoren naar Dubai.”

De Partij voor de Dieren kan er ook niet bij. Raadslid Ruud van der Velden heeft eveneens schriftelijke vragen ingediend over de reizen van het stadsbestuur. „Ze zeggen dat ze duurzaam zijn, een groen college. Maar dan moet je niet alleen je groene idealen met de mond belijden.”

Daarom wil hij inzichtelijk hoe de Europese reizen zijn afgelegd. „Er zitten trips tussen naar Londen, Berlijn, Lille, dat hoeft helemaal niet met het vliegtuig. Ik ben benieuwd hoe vaak er met de trein is gereisd.”

Het college moet wat hem betreft ook echt groen gaan handelen. Alle bestemmingen die per trein binnen acht uur aan te reizen zijn, moeten voortaan op die manier worden afgelegd. „Ga je CO2 uitstoot toch eens beperken.”

Laatste nieuws