Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 09 juni 2020

’Proef verzwegen buitenlands vermogen mislukt’


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

De proef in Rotterdam om verzwegen buitenlands vermogen van bijstandsklanten op te sporen is mislukt, zo meent Leefbaar Rotterdam.

Raadslid Eshan Jami hamert al langere tijd op een harde aanpak van mensen die in de Maasstad hun hand bij de gemeente ophouden, maar ondertussen een villa in Turkije of Marokko hebben. Alleen wilde verantwoordelijk wethouder Richard Moti (Werk en Inkomen) geen commercieel bureau voor onderzoek naar verzwegen vermogen inschakelen.

De stadsbestuurder zag meer in een aanpak samen met het Internationaal Bureau Fraude-informatie (IBF). „Het IBF wordt erkend als handelend orgaan namens de Nederlandse overheid. Er is geen sprake van een verbod op het inzetten van private partijen, maar volgens de sociaal attachés kan deze inzet wel risico’s met zich meebrengen”, zo laat de wethouder weten in een schrijven aan de raad over zijn proef naar verzwegen buitenlands vermogen.

Na vooronderzoek kwamen 890 Rotterdammers in aanmerking om nader onder de loep te worden genomen. Uiteindelijk zijn er volgens Moti 128 zaken afgerond met als resultaat dat achttien keer de uitkering is beëindigd en tien keer de betreffende bijstandsnorm is aangepast.

Alleen zijn geen van deze sancties voor een geheim vermogen in het buitenland. „Tijdens de onderzoeken zijn bijvoorbeeld ook verzwegen inkomsten geconstateerd of werd er niet gereageerd op de uitnodigingen, waardoor het recht op uitkering niet meer kon worden vastgesteld.”

Het heeft een halve ton opgeleverd, 459 onderzoeken moeten nog worden afgerond. „Statistisch is het onmogelijk dat niemand in Rotterdam die in de bijstand zit verzwegen vermogen heeft in het buitenland”, verzucht Jami.

„We zijn de tweede stad van het land met het grootste bijstandsbestand van het land met een heel grote migrantenpopulatie. En in andere steden is het wel raak. Het kan toch niet zo zijn dat Capelle dat tien zo klein is wel bingo heeft en wij niet?”

Daarom gaat het raadslid opnieuw in de weer om de wethouder te overtuigen om alsnog met externe bureaus die gespecialiseerd zijn in het opsporen van vermogen in het buitenland in zee te gaan.

„Doe het desnoods allebei. Maar als die bureaus stellen dat ze twintig tot dertig procent weten te vinden dan is het onbegrijpelijk dat de wethouder er niet mee aan de slag wil.”

Daarom heeft hij een ouderwets voorstel voor de wethouder. „Doe het. Als er echt nul te vinden is dan maak ik op alle mogelijke podia mijn ongelijk bekend en eet ik ook mijn schoen op.”

Jami hoopt coalitiepartijen VVD en CDA dit keer wel mee te krijgen in zijn verzoek. Eerder steunden zij een motie maar trokken die in onder druk van de PvdA. „Wij hadden een ander onderzoek besteld dan wat we nu hebben gekregen, dit zijn gewoon reguliere heronderzoeken.”

Laatste nieuws