Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 29 november 2018

’Problemen Veilig Thuis goed aanpakken’


Telegraaf, 29/11/2018. Door Maarten Ritman

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad eist vandaag dat de wachtlijsten bij Veilig Thuis binnen een half jaar fors worden weggewerkt. Leefbaar Rotterdam dient daarvoor vandaag een motie in tijdens een debat over de wachtlijsten en lijkt brede steun te krijgen vanuit een groot deel van de gemeenteraad. D66, CDA, 50PLUS en DENK zijn voorstander van de versnelde aanpak.

Al jaren kampt Veilig Thuis met forse wachtlijsten, waardoor moeders en kinderen die thuis klappen krijgen niet vlot genoeg de broodnodige hulp ontvangen. De inspectiedienst trok eerst aan de bel, Veilig Thuis scoorde onvoldoende. Later was dat verbeterd tot ’matig’. Onder voormalig wethouder Hugo de Jonge werden vooral stoplappen ingezet om tijdelijk de lijsten terug te dringen. Een extra team medewerkers zorgde voor betere cijfers. De Jonges hoop was gevestigd op ’een nieuwe werkwijze’ bij Veilig Thuis.

Zijn opvolger Sven de Langen kon slechts iets minder slechte cijfers overhandigen. Ook de nieuwste portefeuillehouder, Judith Bokhove, ligt onder vuur vanwege de slechte resultaten. Afgelopen jaar werd ruim een kwart van alle gevallen niet tijdig beoordeeld, laat staan afgehandeld.

Wat binnen de raad het meest frustreert is het gebrek aan informatie. „We moeten niet telkens achteraf via de media geïnformeerd worden hoe slecht het gaat’’, stelt Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf. Vorige week zegde Bokhove in een debat over de wachtlijsten toe tussentijds de gemeenteraad te informeren over de stand van zaken bij Veilig Thuis. Eind volgend jaar moet de boel daar eindelijk op orde zijn.

VVD-raadslid Pascal Lansink eiste die toezegging. Hij acht het van belang dat de gemeenteraad de voortgang ’beter moet kunnen monitoren’ en wilde garanties dat ’niemand tussen wal en schip terecht zou komen’. Maar wanneer en hoe vaak er openheid wordt gegeven vanuit de wethouder is nog niet bekend.

Daar wil Hoogwerf verandering in aanbrengen, net als in de duur wanneer de problemen opgelost moeten zijn. „Dit dossier kent in een paar jaar drie wethouders en drie directeuren bij Veilig Thuis, maar de problemen zijn nog net zo groot.’’

„Daarom moeten uiterlijk binnen een half jaar de wachtlijsten zijn weggewerkt en dient de gemeenteraad elk kwartaal rapportage over de voortgang te krijgen.’’

Het gebrek aan regie vanuit de gemeente is ze meer dan zat, terwijl ze niets dan lof heeft voor het personeel van Veilig Thuis dat doet wat het kan. Daarom hoopt Hoogwerf op persoonlijke titel dat de wethouder ’bestuurlijke verantwoordelijkheid neemt als de problemen niet worden opgelost’.

Laatste nieuws