Problemen bij aangifte doen


Klik hier om de beantwoording van de schriftelijke vragen te bekijken (pdf)

Aan: het college van B & W van Rotterdam
Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam


Rotterdam, 11 februari 2013


Schriftelijke vragen: Problemen bij aangifte doen


Geacht college,


In de Metro stond vorige week een artikel over een vrouw die in Delfshaven met geweld van haar tas werd beroofd. De politie was snel ter plaatse en heeft het slachtoffer naar huis gebracht. Toen het slachtoffer maandagmorgen aangifte wilde doen op bureau Marconiplein, bleek dit wegens drukte niet mogelijk. Er werd haar verteld dat de eerstvolgende mogelijkheid donderdagmiddag was, er werd verder niet gezocht naar mogelijkheden om op een ander bureau aangifte te doen. Omdat de vrouw ook een afspraak had bij burgerzaken heeft zij uiteindelijk aangifte gedaan op bureau Doelwater. Wij hebben ook vernomen van een ondernemer die, na tot bloedens toe te zijn mishandeld, werd weggestuurd op hetzelfde bureau.

Wij begrijpen dat het niet altijd mogelijk is om iedereen die aangifte doet direct te helpen en daarom is het ook mogelijk op afspraak of op andere wijze aangifte te doen. Mijn collega Robert Simons heeft in 2011 schriftelijke vragen gesteld over problemen die mensen ondervonden bij het doen van aangifte en deze vragen zijn door u uitvoerig beantwoord. In de beantwoording staat dat gevoelige en zwaarwegende zaken prioriteit wordt toegekend, maar in genoemde gevallen lijkt hier toch iets mis te lopen.

Ik heb hierover de volgende vragen:

1. Kunt u aangeven in welke gevallen mensen direct geholpen kunnen worden ofwel; wat geldt als een zwaarwegende zaak ?
2. Als slachtoffers niet direct aangifte kunnen doen, maar zij dit om dringende redenen wel willen, wordt er dan actief gezocht worden naar een ander politiebureau waar dit wel kan?
3. Ziet u nog andere mogelijkheden om slachtoffers van een misdrijf van dienst te zijn en deze niet onverrichterzake weg te sturen als niet direct aangifte gedaan kan worden?

Met vriendelijke groet,

Hennie van Schaik
Leefbaar Rotterdam

Meest recente schriftelijke vragen

30 juli 2019
Elektrische auto’s uit de bocht (n.n.b)
29 juli 2019
Ondermijning boerkaverbod (n.n.b)
7 december 2018
Sluiten shishalounges (n.n.b)

Laatste nieuws