Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 29 oktober 2018

Politiek: Opheldering over ‘schimmige deal’


Algemeen Dagblad, 26 oktober 2018. Door Monica Beek en Antti Liukku

Verschillende politieke partijen, en Leefbaar Rotterdam in het bijzonder, zijn onthutst over de voorkeursbehandeling die de opgestapte gemeentesecretaris Ina Sjerps zou hebben gekregen. Ze eisen uitleg.

Deze krant onthulde gisteren dat de plotse overgang van gemeentesecretaris Ina Sjerps - de baas van alle ambtenaren - naar de Erasmus Universiteit Rotterdam allerminst een vrijwillige, zelfgekozen carrièrestap is. Ze gaat aan de slag bij de EUR na een arbeidsconflict in de hoogste regionen van het gemeentelijke apparaat, zo blijkt. Ze blijft echter officieel in dienst bij de gemeente en wordt gedetacheerd bij de universiteit. Ook is de functie als strategisch adviseur van het universiteitsbestuur speciaal voor haar gecreëerd. ,,Laten we wel wezen: als het niet loopt bij lagere ambtenaren kunnen zij gewoon vertrekken’‘, zegt Van Zevenbergen. ,,Met een beetje geluk krijgen ze Weze krant onthulde gisteren dat de plotse overgang van gemeentesecretaris Ina Sjerps - de baas van alle ambtenaren - naar de Erasmus Universiteit Rotterdam allerminst een vrijwillige, zelfgekozen carrièrestap is. Ze gaat aan de slag bij de EUR na een arbeidsconflict in de hoogste regionen van het gemeentelijke apparaat, zo blijkt. Ze blijft echter officieel in dienst bij de gemeente en wordt gedetacheerd bij de universiteit. Ook is de functie als strategisch adviseur van het universiteitsbestuur speciaal voor haar gecreëerd. W. In de top gelden blijkbaar geen regels, hier is sprake van een voorkeursbehandeling. Hier heeft de SP grote moeite mee.’‘
Een van de vragen is wie nu het salaris betaalt voor haar werkzaamheden aan de universiteit. Geen van de betrokkenen wil daar iets over zeggen, ze beroepen zich op een ‘geheime vaststellingsovereenkomst’. Bronnen op het stadhuis melden dat de universiteit in ieder geval een ‘vergoeding’ overmaakt aan de gemeente. Hoeveel precies blijft nog onduidelijk. Sjerps gold als een van de best verdienende topambtenaren.

Onderste steen
Oppositiepartij Leefbaar Rotterdam eist dat de onderste steen boven komt over de regelingen die met Sjerps zijn getroffen. ,,Als de gemeente haar salaris doorbetaalt, al is het maar een deel, is dat een heel kwalijke zaak,’’ zegt fractievoorzitter Joost Eerdmans. ,,Dit is een schimmige deal waar opheldering over moet komen.’’ De partij had eerder al schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. Toen meldde het gemeentebestuur dat Sjerps haar plotselinge vertrek zelf had bepaald en dat het college dit ‘niet heeft voorzien’. ,,Maar als er een speciale functie is gecreëerd aan de EUR, en hieromtrent zaken zelfs zijn vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, dan was het vertrek wel degelijk voorzien. Sterker nog; er is actief aan gewerkt. In dat licht lijkt de gemeenteraad op punten onjuist en onvolledig geïnformeerd’‘, aldus Eerdmans. Collegepartij VVD wil weten hoe het precies zit. ,,Wij leefden in de veronderstelling dat er een einde was gekomen aan de dienstbetrekking’‘, zegt raadslid Jan-Willem Verheij.

Laatste nieuws