Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 13 juli 2017

‘Politiecapaciteit moet omhoog’


Bron: De Telegraaf, 13 juli 2017 - door Maarten Ritman
De politiecapaciteit in Rotterdam moet worden uitgebreid om de terreurdreiging het hoofd te kunnen bieden. Etnisch profileren mag tot die tijd.

Dat bepleit Leefbaar Rotterdam. De partij dient vandaag schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur via raadslid Tanya Hoogwerf. Directe aanleiding is de arrestatie van haatimam Tarik Ibn Ali in Engeland. Hij wordt verdacht van het aanmoedigen van terrorisme.

Leefbaar Rotterdam heeft middels schriftelijke vragen en raadsdebatten eerder geprobeerd hem en gelijken te weren in Rotterdam. “Zulke types moeten hun boodschap van haat hier niet kunnen verkondigen”, stelt Hoogwerf.

Ze maakt zich zorgen. “We moeten de realiteit onder ogen zien. We leven hier niet op een eilandje. Alleen al in onze stad zijn de afgelopen tijd twee terreurverdachten opgepakt en was er het gedoe rond de marathon.” Een vermeende IS-strijder werd opgepakt omdat hij zich ondanks een gebiedsverbod verdacht in de buurt van de marathon begaf.

“We moeten alles inzetten op terreurbestrijding, dat is het grootste veiligheidsvraagstuk van deze tijd”, vindt Hoogwerf. De terugkeer van Syriëgangers naar Nederland is een van de redenen dat ‘we ons beter moet wapenen’.

“Verbeter het lokale inzicht en vergroot de capaciteit van de politie en Directie Veiligheid van de gemeente om dit aan te pakken.” Maar de landelijke capaciteitsproblemen bij de politie zijn ook in Rotterdam een punt van zorg. “We komen in deze regio volgens de burgemeester zo’n vijfhonderd man tekort.”

Daarom vraagt ze het college om op zo’n kort mogelijke termijn een forse uitbreiding van het politiekorps mogelijk te maken via het Rijk. Totdat het zover is moeten de agenten die er zijn hun tijd zo nuttig mogelijk besteden.

“Alle ballen op de kerntaken van de politie. Geen geneuzel meer over diversiteit en etnisch profileren, maar de volledige focus op de veiligheid van de Rotterdammers”, stelt het raadslid. “Onze mannen en vrouwen in het blauw willen gewoon hun werk doen. Ze zitten echt niet te wachten op aanschuiven bij een iftar.”

Hoogwerf denkt dat het politiewerk veel efficiënter kan worden door het loslaten van politiek-correcte stokpaardjes. “Zeker nu er zo’n capaciteitstekort is, moeten agenten zo effectief mogelijk hun werk kunnen doen”, stelt Hoogwerf.

“Iedereen weet dat je bij oude omaatjes geen wapen aantreft. Laat agenten dan ook niet hun tijd verdoen met het preventief fouilleren van zulke doelgroepen. Geef hen het vertrouwen om zo doeltreffend mogelijk te werk te gaan, zonder dat ze bang hoeven te zijn om op de vingers getikt te worden wegens etnisch profileren.”

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Dossier: Islam

Laatste nieuws