Home > Weblogs
Woensdag, 04 november 2015

Politicus van het jaar

Vanwege zijn ongenoegen over hoe het er aan toe ging in de politiek richtte Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) in 2001, samen met zijn vrouw Nel, Leefbaar Rotterdam op. Na de moord op Pim Fortuyn nam Ronald het fractievoorzitterschap op zich. In juni 2011 verliet Ronald de fractie van Leefbaar Rotterdam om zijn werk voort te zetten in de Eerste Kamer voor de PVV. Deze functie vervulde hij tot juni 2015. Tegenwoordig is Ronald vaste columnist voor Leefbaar Rotterdam en zit hij in de Raad van Advies van de partij. Hij was 32 jaar lang docent biologie en geschiedenis op de O.S.G. van Borselen in Rotterdam. Tevens was hij van 2007 tot 2011 Statenlid in de provincie Zuid-Holland.
door Ronald Sørensen

Volgens mij wordt alleen in onze stad de politicus van het jaar gekozen. Ik kan mij nog goed herinneren dat het instituut werd ingesteld. De plaatselijke politiek likte nog haar wonden en keek verbijsterd naar een stadsbestuur dat volgens Prof. Dr. P. Tops (UT) eindelijk de problemen aanpakte.

Kon deze PvdA’er nog over zijn schaduw heenstappen, voor zijn Rotterdamse partijgenoten bleek dat volkomen onmogelijk. Toen blinde oppositie vanuit de deelgemeenten, waar wij niet aan de verkiezingen hadden deelgenomen, vruchteloos bleek, kwam men tot het initiatief van ‘de politicus van het jaar’ verkiezing. Dit onder het mom van: als jij mij goed vindt, dan vind ik jouw ook goed.  De jury bestond uit een samenraapsel van de Rotterdamse journalistiek, die zich met één uitzondering onderhorig had gemaakt aan de lokale regentenkliek.* De uitslagen van de ‘beste politicus’ verkiezingen vielen dan ook te voorspellen. Bij de echte verkiezingen waren ze verpletterd, maar nu hadden ze alsnog glansrijk gewonnen!

Grappig feit is dat onze lokale politiek in die tijd enorm in de belangstelling stond. Eigenlijk nog steeds, want ook vanochtend weer was Leefbaar Rotterdam landelijk nieuws. De oorzaak van die landelijke bekendheid en belangstelling bleef tot voor kort altijd buiten de ‘politicus van het jaar’ prijzen vallen. Dat viel uiteraard ook anderen dan de regentenknechten bij de lokale media op, zodat men uiteindelijk toch iets aan de jurering ging doen in plaats van de verstandigste stap te zetten; afschaffing van die tendentieuze handel.

Over drie weken weten we de uitslag. Er zijn drie kandidaten die ik even de revue laat passeren. Niet Michel van Elck, Tanya Hoogwerf, Dries Mosch of Ronald Buijt die de lokale politiek naar het landelijke niveau wisten te verheffen, maar drie anderen.

De eerste genomineerde, Sven de Lange, staat er voor de vorm bij. Er moet iemand uit de coalitie staan en dus is voor Sven gekozen. Zijn verdienste ligt in het uit de wind houden van de vorige winnaar wethouder Hugo de Jonge. Maar twee keer CDA kan niet, dus hij is kansloos.

De tweede genomineerde is Jeroen van der Lee, die openhartig is en zelfspot heeft. Nu moet ik zeggen dat zelfkennis iets is dat vele politici ontberen, maar als dat nou je enige verdienste is, dan staat de lokale politiek er toch erg beroerd voor. Hij kent wel goed Rotterdams praten, maar is dat een verdienste? Hij is als volkomen onbekende in de gemeenteraad gekomen op naam van de Zevende-dags Adventisten, die ooit met succes een gat in de politieke markt ontdekten. Verder is Van der Lee volkomen SP. Verkiezingsbedrog dus. Je kiest voor een duivenmelker en je krijgt een Leninistische Marxist.**

De derde genomineerde, Nourdin El Ouali, heeft de lokale politiek wel naar het landelijk niveau gebracht, maar ook om het daar vervolgens ten schande te maken. Als veelvuldig uitgenodigde troetelmoslim kwam hij niet verder dan holle frases die alle maatschappelijke problemen toespitsten op het discrimineren van mensen die zich niet conformeren aan onze waarden en normen. En dat in een stad waar zijn geloofsgenoot de burgemeester laat zien dat moslims alle kansen krijgen als ze die maar willen pakken. Korte analyse van zijn optredens : Hij leest zijn dossiers niet of die zijn te moeilijk voor hem:  Buitenhof! Verder beperkt hij zich tot drie dogma’s die hij voortdurend in andere samenstelling herhaalt.

Iemand die – en ik noem maar een fractie van mijn bezwaren – de scheiding tussen moskee en staat aanvecht, die het begrip gastvrijheid aan zijn laars lapt door op een receptie geen alcohol te schenken en die de onbeschoftheid heeft te beweren dat de Koran (we kunnen lezen) Gods Woord is en daar op een nieuwjaarsreceptie uit voor laat lezen! (Dus je nodigt mensen uit om ze vervolgens te confronteren met een citaat uit een boek waarin ze dood worden gewenst. Hartelijk welkom ongelovigen!) Die persoon dus kan volgens ‘kenners’ politicus van het jaar worden.

Deze drie kandidaten zijn het dus en eigenlijk is dit stukje ook weer veel te veel aandacht voor dat incestueuze gedrocht dat ‘politicus van het jaar’ genoemd wordt.

* Sandra van der Steen, radioverslaggeefster van Rijnmond, vertelde me dat in de jury ‘journalisten’ zaten die ze nog nooit had gezien!
** Politieke stroming uit de 19e eeuw, die in de 20e eeuw, toen haar taak (de emancipatie van de arbeider) was volbracht, grote ellende heeft veroorzaakt.

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

14 mei 2019: De keuze van Ziyjech door Ronald Sørensen
6 mei 2019: Woede en Wrok door Ronald Sørensen
17 april 2019: Thierry heeft gelijk door Ronald Sørensen
3 april 2019: Hetze jegens Baudet moet stoppen door Ronald Buijt
3 april 2019: Volkomen van de pot gerukt door Ronald Sørensen
26 maart 2019: Gevaar van de jaren 30 en docenten van nu door Ronald Sørensen
21 maart 2019: Hoe halen ze het in hun openbare hoofd? door Ronald Sørensen
15 maart 2019: Inspiratiebron van Rutte ! door Ronald Sørensen
6 februari 2019: Een lek in Rotterdam door Ronald Sørensen
24 januari 2019: Wapens inleveren zonder straf: Hardleersheid door Ronald Sørensen

Laatste nieuws