Home > Weblogs
Maandag, 20 juni 2016

Peggy Azijntuin

Vanwege zijn ongenoegen over hoe het er aan toe ging in de politiek richtte Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) in 2001, samen met zijn vrouw Nel, Leefbaar Rotterdam op. Na de moord op Pim Fortuyn nam Ronald het fractievoorzitterschap op zich. In juni 2011 verliet Ronald de fractie van Leefbaar Rotterdam om zijn werk voort te zetten in de Eerste Kamer voor de PVV. Deze functie vervulde hij tot juni 2015. Tegenwoordig is Ronald vaste columnist voor Leefbaar Rotterdam en zit hij in de Raad van Advies van de partij. Hij was 32 jaar lang docent biologie en geschiedenis op de O.S.G. van Borselen in Rotterdam. Tevens was hij van 2007 tot 2011 Statenlid in de provincie Zuid-Holland.
door Ronald Sørensen

Net terug van een korte vakantie las ik dat mevrouw Wijntuin (PvdA) een klacht heeft ingediend tegen Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf, omdat die haar met Sylvana Simons vergeleek. Ze heeft dat later in een stukje (duidelijk door medewerkers geschreven) in het AD Rotterdams Dagblad uit willen leggen. Omdat de opiniesite van het RD Leefbaar Rotterdam categorisch weerwoord weigert, doe ik het op onze website.

Het feit dat mevrouw Wijntuin de benaming “mevrouw Simons” als beledigend ervaart, is niet erg positief voor mevrouw Simons. De keren dat ik vergeleken werd met Geert Wilders en Pim Fortuyn (nog in 2001) heb ik dat als een compliment gezien. Sterker nog, toen ik een keer voor eikel werd uitgemaakt door Van Heemst heb ik dat kunnen vieren als een triomf(je)!

De enige keer dat wij van Leefbaar Rotterdam een interne klacht hebben ingediend was toen Richard Moti (oud-wethouder godbetert) twee van onze stagiaires met een duidelijk niet-autochtoon uiterlijk voor “verraders” uitmaakte. Daar raken we namelijk de kern van de zaak: de aaneenschakeling van generalisaties en tendentieuze diskwalificaties aan het adres van Leefbaar Rotterdam door mevrouw Wijntuin en consorten. Als ik word vergeleken met Wilders, dan is dat omdat men vindt dat ik zijn meningen deel (klopt voor 95%) en niet omdat ik net als hij wit ben. Trouwens, alle vergelijken inclusief de meeste godwins slaan op gedragingen en niet op het uiterlijk. Toen SP ’er Theo Cornelisse (nu Theo Co?kun) Pim voor rat uitmaakte, kwam dat niet door de voortanden van onze toenmalige fractievoorzitter.

Mevrouw Simons is in onze kringen het stereotype van een ontevreden en zeurderige vrouw, die haar huidskleur als excuus gebruikt om haar maatschappelijk falen te maskeren. Niet haar gebrek aan talent of vaardigheden zitten haar glansrijke carrière in de weg, maar haar huidskleur, ventileert ze; daarbij voorbijgaand aan het feit dat ze ondanks haar gebrek aan talent voortdurend op de buis te zien was. Daar mag je toch wel een mening over hebben? Maar volgens mevrouw Azijntuin* mag dat klaarblijkelijk alleen als je ook een kleurtje hebt.

Mevrouw Azijntuin heeft dus laten reageren in het RD. Direct komt de generalisatie dat kritiek discriminatie is. Dan hebben mijn collega’s en ik als docenten op een zwarte school heel veel gediscrimineerd, want we gaven regelmatig onvoldoendes en lieten ook leerlingen zakken!

Verder worden moslims er met de haren bijgesleept. Weer die ziekmakende simplificatie, dat kritiek op een rapport (rapport over kerstmis geschreven door kalkoenen) gelijk te stellen valt met kloven scheppen en discriminatie.

Dan komt weer zo’n stupiditeit in beeld. Je gelooft het bijna niet: de slavernij. Pas in 1863 afgeschaft. Kan het zwakker? Kun je een gebrek aan echte argumenten beter illustreren? Pas vijftig jaar later werd de loonslavernij in ons land geleidelijk afgeschaft en pas dertig jaar na de afschaffing van de slavernij werd kinderarbeid in dit land wettelijk aan banden gelegd. Zullen we daar ook een keer op terugkomen? Trouwens, de in haar kring zo geliefde Noord-Afrikanen hebben tot midden 20e eeuw slaven** gehaald en zien een slavenhandelaar als de meest voortreffelijke mens en ultieme voorbeeld in de ogen van hun Opperwezen.

Sorry, maar als je in je redenatie terugvalt op de generalisatie, dat kritiek discriminatie is, de slavernij ten tonele voert en weer een derde van de Rotterdamse kiezers zo meent te moeten beledigen, dan ben je minimaal een azijnpisser.

Mevrouw Azijntuin stond bij de verkiezingen van 2006 op nummer twee van de kieslijst van haar partij. Ik zag haar op bevel van de lijsttrekker in de bibliotheek een dansje maken. Echt? Ja, echt. Wat een stereotypering. Daarna bleef het stil. Vier jaar lang kwam er volgens mij geen zinnig woord over haar lippen. Voortdurend haar openingszinnen herhalen – ook in de tweede termijn – en boos rondkijken. Ze kreeg geen beduidende functie binnen de fractie, maar werd toch weer twee keer – ondanks haar politieke wanprestatie – hoog op de kieslijst gezet. Zelfs het tweede voorzitterschap van de raad bleek te hoog gegrepen (de schuld lag uiteraard bij anderen).

Ik vind haar een onderpresteerder met een kinderachtige en azijnzeikerige instelling. Ik weet hoe ik door haar en haar slaafse (ohhh!) volgelingen genoemd ga worden en dat interesseert me geen ene mallemoer.

*Over het algemeen vind ik naamgrapjes niet echt leuk, maar ter compensatie zal ik om de volgende Zeurensen lachen.

**Waaronder mijn overgrootvader, die als kind van 7 aan boord van een schip werd gezet om nooit meer thuis te komen (ongeveer 10 jaar na het afschaffen van de slavernij)

http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/lr/comments/de_slavenhalers_uit_noord-afrika

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

22 mei 2019: Openlijk immoreel door Ronald Sørensen
14 mei 2019: De keuze van Ziyjech door Ronald Sørensen
6 mei 2019: Woede en Wrok door Ronald Sørensen
17 april 2019: Thierry heeft gelijk door Ronald Sørensen
3 april 2019: Hetze jegens Baudet moet stoppen door Ronald Buijt
3 april 2019: Volkomen van de pot gerukt door Ronald Sørensen
26 maart 2019: Gevaar van de jaren 30 en docenten van nu door Ronald Sørensen
21 maart 2019: Hoe halen ze het in hun openbare hoofd? door Ronald Sørensen
15 maart 2019: Inspiratiebron van Rutte ! door Ronald Sørensen
6 februari 2019: Een lek in Rotterdam door Ronald Sørensen

Laatste nieuws