(Nog niet beantwoord)

Pakistaanse blogger mishandeld en bedreigd in Rotterdam


Aan de voorzitter van de Gemeenteraad van Rotterdam Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 7 februari 2020

Aanvraag actualiteit
Betreft: Pakistaanse blogger mishandeld en bedreigd in Rotterdam Geachte voorzitter,
Op de site van het internationale actiecomité Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG), dat zich inzet voor het verdedigen en bevorderen van persvrijheid, staat te lezen dat de in Rotterdam woonachtige Pakistaanse blogger Ahmad Waqass Goraya onlangs voor zijn woning ernstig is mishandeld en bedreigd1. Tegenover VZG verklaart hij dat op 2 februari plotseling een Urdu-sprekende man voor hem opdook die hem hard in zijn gezicht begon te stompen. Ook uitte deze persoon dreigementen richting de familie van Goraya. Een tweede man legde de mishandeling op beeld vast.

Goraya wordt door Pakistan als vijand gezien vanwege zijn kritiek op mensenrechtenschendingen en martelingen door het Pakistaanse leger en de inlichtingendienst ISI. Ook verzet hij zich tegen de Pakistaanse blasfemiewetgeving. Net als de voormalige gouverneur van Punjab, Salmaan Taseer, die als gevolg hiervan door moslimterrorist Mumtaz Qadri werd doorzeefd met een AK-47. Qadri wordt door deze daad vereerd door veel Pakistaanse moslimradicalen die geregeld prediken in Rotterdamse moskeeën (bijvoorbeeld de Ghausiamoskee in Feijenoord) of zelfs doodleuk hun eigen moskee stichten, zoals het geval is bij Kanz ul Huda in IJsselmonde.

In 2017 werd Goraya bij een bezoek aan familie in Pakistan opgepakt en gruwelijk gemarteld, waarbij onder andere zijn trommelvliezen scheurden. Nadat hij uit Pakistan wist te ontkomen ontving hij eenmaal terug in Rotterdam ernstige bedreigingen uit de Pakistaanse gemeenschap. Leefbaar Rotterdam stelde naar aanleiding hiervan schriftelijke vragen, waarop de burgemeester antwoordde dat de bedreigingen “niet concreet” waren en dat de herkomst “niet eenduidig te herleiden” was. De stompen die Goraya afgelopen zondag in zijn gezicht kreeg waren echter zeer concreet. Aangezien de burgemeester in 2017 beloofde alert te zijn en te zullen reageren op concrete signalen, mag van hem verwacht worden dat hij nu wél actie gaat ondernemen.

Wij willen hierover zo spoedig mogelijk met de burgemeester in debat. Hierbij willen wij onder andere horen wat hij gaat doen om de veiligheid van Goraya en zijn familie te waarborgen, wat er bekend is over de mogelijke betrokkenheid van personen gelieerd aan de Pakistaanse inlichtingendienst, welke consequenties de burgemeester hieraan verbindt en wat hij gaat doen om de giftige invloeden van Pakistaanse moslimradicalen op de Rotterdamse samenleving tegen te gaan.

Ik verzoek u derhalve dit onderwerp toe te voegen aan de agenda van de actualiteitenraad van donderdag 13 februari.

Met vriendelijke groet,

Tanya Hoogwerf

1 https://rsf.org/en/news/pakistani-blogger-forced-exile-attacked-threatened-outside-his-rotterdam-home

Meest recente schriftelijke vragen

27 februari 2020
Toenemende overlast van Felyx-scooters (n.n.b)
26 februari 2020
Legitimering krakers wooncorporaties (n.n.b)
25 februari 2020
Depotgebouw (n.n.b)
6 februari 2020
Een baby wacht niet (n.n.b)
6 februari 2020
Overlast bestelbusjes Maltaplein (n.n.b)
6 februari 2020
Oversteekplaats Kosboulevard (n.n.b)
6 februari 2020
Ontsluiting Wollefopenweg (n.n.b)

Laatste nieuws