Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 31 oktober 2018

Overlast azc beteugeld


De Telegraaf, 31 oktober 2018. Door Daniel van Dam

Asielzoekers uit veilige landen zorgen op het azc in Rotterdam voor zo veel overlast, dat de Maasstad per direct geen kansloze asielzoekers meer wil opvangen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb gisteren bekendgemaakt. Hij is de overlast spuugzat.

Vechtpartijen op het asielzoekerscentrum, winkeldiefstallen en ruzie zoeken. De afgelopen maanden is het aantal incidenten op en rond het Rotterdamse azc in Beverwaard ’explosief’ gestegen. Sinds augustus ging het 69 keer mis. Bij alle incidenten, vaak op het asielzoekerscentrum, was de politie betrokken, vertelt een woordvoerder van de burgemeester.

De daders zijn vaak migranten uit veilige landen die kansloos zijn in de asielprocedure maar weigeren te vertrekken. Aboutaleb wil daarom tijdelijk geen migranten uit deze groep opvangen. Hij heeft met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afspraken gemaakt. Ook wordt de beveiliging van het azc opgeschroefd. Zo mogelijk worden notoire dwarsliggers vastgezet, schrijft de burgemeester aan de gemeenteraad. ’Voor mensen die zich niet aan de regels houden, is in onze stad geen plaats.’

Leefbaar Rotterdam is blij met het besluit. „Maar het is wel te laat”, zegt raadslid Michiel van Elck. Al een jaar geleden stelde hij vragen over ’veilige landers’, omdat hij signalen kreeg dat deze groep voor overlast zorgde op het azc. „Wat ons betreft worden deze mensen zo snel mogelijk teruggestuurd naar het land van herkomst”, zegt Van Elck. Dat landen niet meewerken aan terugkeer, zou geen obstakel moeten zijn om op te treden, vindt het raadslid. „Zet die mensen eerst eens vast in een detentiecentrum in plaats van hen in een azc te stoppen. Daar gaat een afschrikwekkende werking vanuit.”

Aboutaleb maakte zich persoonlijk hard voor de komst van het asielzoekerscentrum naar de wijk Beverwaard in Rotterdam-Zuid. Een deel van de bewoners had grote bezwaren, bleek tijdens een emotionele bijeenkomst. Maar de overlast in de omgeving bleek uiteindelijk mee te vallen.

Het COA heeft begrip voor het besluit van Aboutaleb. De groep moet nu worden overgeplaatst naar een andere locatie, zegt een woordvoerder. Om toekomstige overlast te voorkomen kan de groep uit elkaar worden gehaald. Of in een opvangcentrum voor overlastplegers worden geplaatst.

Kansloze asielzoekers zorgden ook op andere plekken van Nederland voor ernstige overlast. Burgemeester Jos Heijmans van Weert luidde daarover eerder al de noodklok.

Laatste nieuws