Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 14 maart 2018

Overgrote meerderheid Rotterdam vóór invoering Vestigingswet


Een overgrote meerderheid (72 procent) van de Rotterdammers is vóór invoering van de Vestigingswet om te voorkomen dat winkelstraten een on-Nederlands karakter krijgen. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van Leefbaar Rotterdam.

De Vestigingswet is een voorstel van Leefbaar Rotterdam en heeft als doel balans creëren in on-Nederlands ogende winkelstraten van Rotterdam. “Na de zoveelste halal slagerij, belwinkel, shisha lounge en shoarmazaak, is het eindelijk weer eens tijd voor een Nederlandse groenteboer. Rotterdammers in de oude stadswijken voelen zich vervreemd en wanen zich soms meer in Istanboel dan in Rotterdam”, aldus lijsttrekker Joost Eerdmans.

Eerdmans is dan ook blij met de brede steun voor het voorstel. “Dit geeft aan dat veel Rotterdammers het met ons eens zijn dat er iets moet gebeuren aan de eenzijdige, ontsierende en vervreemdende samenstelling van winkelstraten.” Opvallend aan de uitkomst van het onderzoek is dat de helft van de SP-kiezers het voorstel steunt.

In het onderzoek van De Hond komt ook de taaleis in de bijstand aan bod. 82 procent van de panelleden geeft aan het eens te zijn dat je in Rotterdam je uitkering kwijtraakt als je verzuimt Nederlands te leren. Opnieuw opvallend is dat ook onder linkse kiezers een meerderheid dit standpunt deelt, bij de SP 69 procent, bij GroenLinks 62 procent en bij de PvdA 66 procent.

Tot slot zou de helft van de Rotterdammers (51 procent) in 2020 via een referendum een nieuwe burgemeester willen kiezen.

Laatste nieuws