Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 14 december 2016

Ouderenontmoetingsplaats Pendrecht blijft open!


Ontmoetingsplaats De Zuiderkroon in Pendrecht blijft open. Eerder deze maand werd bekend dat zorginstelling Aafje de stekker trekt uit het restaurant annex ontmoetingscentrum voor ouderen. Ontoelaatbaar, vond Leefbaar-raadslid Michel van Elck. Hij eiste actie van het stadsbestuur. Na gesprekken met diverse partijen is er nu een oplossing en kan de ontmoetingsplaats open blijven.

Gevolgen voor eenzaamheid
Toen bekend werd dat Aafje het restaurant in de ouderenflat zou wegbezuinigen, kwam Leefbaar Rotterdam onmiddellijk in actie. Veel vaste bezoekers reageerden verdrietig op het nieuws. Begrijpelijk, want het verdwijnen van de ontmoetingsplaats zou niet zonder gevolgen zijn. “Het sluiten van een restaurant of ontmoetingsplek kan enorme impact hebben op ouderen. Het kan eenzaamheid veroorzaken of juist verergeren”, aldus Van Elck.

Constructieve gesprekken
Daarom verzocht hij het stadsbestuur in schriftelijke vragen met spoed in overleg te treden met de zorginstelling en er alles aan te doen om de voorgenomen sluiting te voorkomen. Dat is nu gelukt. Na constructieve gesprekken met verhuurder Havensteder, beheerder Aafje en de gemeente Rotterdam blijft de Zuiderkroon nu open en zal de exploitatie van de voorziening vooral door vrijwilligers gedaan worden.

‘Niet bezuinigen, maar koesteren’
Van Elck is blij dat De Zuiderkroon alsnog behouden blijft voor de Charloise ouderen. “Onze ouderen moet oud kunnen worden zonder zorgen. Dit soort initiatieven moet je niet wegbezuinigen, maar koesteren. Dat past binnen onze verantwoordelijkheid en strijd tegen eenzaamheid. Ik ben blij dat we daar als Leefbaar Rotterdam een bijdrage aan hebben kunnen leveren, met steun van gebiedsvoorzitter Ronald Tol.”

Meldplicht zorginstellingen
Om sluiting of stopzetting van ouderenvoorzieningen in de toekomst tijdiger te kunnen voorkomen, diende Leefbaar Rotterdam in oktober een voorstel in waarmee zorgorganisaties worden verplicht het sluiten of stopzetten van voorzieningen voor ouderen te melden bij de gemeente. Het voorstel is in behandeling, maar kan als het aan Van Elck ligt niet snel genoeg worden uitgevoerd. “We zitten niet te wachten op nieuwe verhalen van verdrietige ouderen.”

Zie ook:
- Leefbaar: ouderenrestaurant Pendrecht moet open blijven!

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Ouderen

STANDPUNT: Ouderen

Dossier: Zorg en sociaal

Dossier: Charlois

Laatste nieuws