Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 25 april 2019

Senioren eten straks in ‘ouderenhubs’


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Gert Onnink.

De gemeente Rotterdam hoopt nog voor de zomer met plannen te komen voor ouderenhubs, centrale voorzieningen in de stad voor senioren.

De gemeente Rotterdam erkent dat de sluiting van seniorenrestaurant Oosterwiek in de wijk Oosterflank een versobering van de dienstverlening betekent voor de twintig gebruikers van de horecagelegenheid in Prins Alexander. Dat antwoordt het college van b en w op vragen van Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck over de stap van Humanitas de brasserie per 1 maart te sluiten.

Het stadsbestuur spreekt de hoop dat uit dat er nog een partij gevonden kan worden die de exploitatie overneemt. Verder worden bewoners doorverwezen naar het nabijgelegen Huis van de Wijk de Oriënt of de Prinsenhof in Prinsenland. Later dit jaar krijgt het voormalige verzorgingshuis De Evenaar er een wijkrestaurant bij.

De gemeente Rotterdam kan zich goed voorstellen dat ouderen boos en verdrietig zijn nu hun maaltijdvoorziening plots is weggevallen. Dat gebeurde eerder ook bij De Kristal in Nesselande.

In de beantwoording beklemtoont het college dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor het open houden van een restaurant. Dat is nu aan de zorginstellingen. Wel stelt Rotterdam dat een dergelijke horecazaak heel moeilijk kostendekkend te maken is. ,,Het was dus niet langer te verdedigen om deze voorziening open te houden, er is gedurende langere tijd onvoldoende gebruik van gemaakt.’‘

De gemeente Rotterdam verwacht onder leiding van wethouder Sven de Langen (zorg, CDA) meer van de ‘ouderenhubs’. Die moeten - in overleg met zorgorganisaties en woningcorporaties - de sluiting van onder meer de restaurants gaan opvangen. Een ouderenhub is een ouderen(woon-)voorziening die moet zorgen voor een ‘goed aanbod’ zoals een restaurant, aldus het college. De gemeente Rotterdam wil deze hubs op een aantal plaatsen in de stad, waar is nog niet bekend.

‘Ouderen de pineut’
Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck moet het allemaal nog maar zien. ,,Of deze ouderenhubs nu de oplossing zijn van alles? Ik weet het niet. Er is door kabinet en gemeente al zo veel wegbezuinigd op de zorg. Wat we nu eigenlijk missen is iets tussen thuis wonen en het verpleeghuis. Het punt is wel dat ouderen hoe dan ook de pineut zijn.’’ Van Elck zet meer vraagtekens bij de beantwoording van zijn vragen. “De senioren van de Oosterwiek worden verwezen naar instellingen die ver weg liggen. Die raak je dus kwijt.”

Laatste nieuws