Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 03 februari 2020

Onrust in IJsselmonde over verdwijnen tramlijn 2: ‘Het is stijlloos’


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Sandra de Vliegh

Onrust in Rotterdam-IJsselmonde nu duidelijk is dat er geen vervangend vervoer komt voor tramlijn 2, die een half jaar niet rijdt. Vooral ouderen die niet zonder rollator of scootmobiel kunnen, maken zich zorgen. Leefbaar Rotterdam vindt dat de RET snel met een oplossing moet komen. ,,Huur maar een bus waar scootmobielen wel in kunnen.”

,,Een grote groep dreigt de boot te missen. Er wordt weer geen rekening gehouden met mensen die niet zo mobiel zijn”, constateert Leefbaar-raadslid Benvenido van Schaik. ,,Rotterdam heeft de mond vol van voorkomen dat mensen in een sociaal isolement raken, maar regelt geen alternatief vervoer als de tram niet rijdt. Dat is onacceptabel, dat is stijlloos. Denk eens na voordat je een plan maakt.”

Maasstad Ziekenhuis
Bewoners van Rotterdam-IJsselmonde op Zuid moeten het vanaf 10 februari een half jaar zonder tram 2 doen, omdat op de Reyerdijk de rails is versleten. De hele boel moet worden vervangen. Dat betekent dat alle haltes vanaf de Kreekhuizenlaan tot en met de Keizerswaard tot en met 17 juli vervallen. Er is dan per tram geen directe verbinding meer met het Maasstad Ziekenhuis en winkelcentrum Keizerswaard. De RET regelt geen vervangend busvervoer, omdat er volgens de vervoerder voldoende alternatieve buslijnen op loopafstand zijn.

,,Maar met een scootmobiel kun je de bus niet in”, schetst Van Schaik het probleem. ,,Ook met een rollator is de bus niet handig. Onze mensen in IJsselmonde hebben al veel verontruste reizigers gesproken. Het is niet aan mij of aan de politiek om een oplossing te bedenken, maar ik zou zeggen: RET, denk erover na en regel het. Zorg bijvoorbeeld voor begeleiders in de bus die mensen met een rollator helpen en huur een bus waar scootmobielen wel in kunnen, mogelijkheden zat. Zorg dat iedereen van A naar B kan.”

De oppositiepartij heeft inmiddels schriftelijke vragen aan het Rotterdamse stadsbestuur gesteld. De partij wil van burgemeester en wethouders weten of zij actie ondernemen. ,,Normaal duurt het zes weken voordat je antwoord krijgt, maar gezien de onrust die het nu in IJsselmonde geeft, hoop ik dat wethouder Bokhove eerder duidelijkheid kan geven.”

Ook maandagavond, tijdens een informatiebijeenkomst van de RET in IJsselmonde, werden door bewoners zorgen geuit. Zoals meneer Vermeulen, die lopend met een stok, de dichtstbijzijnde bushalte aan de Akkeroord echt te ver vindt. ,,Dat haal ik niet. Bij de tramhalte aan Reyerdijk is ook de apotheek en de fysio. Daar rijdt de bus dus niet. Daar is niet aan gedacht”, gaf hij aan.

De RET vertelde de aanwezigen dat ze de situatie de komende weken goed in de gaten houden. Ook worden alle buschauffeurs erop gewezen dat ze er rekening mee moeten houden dat er komend half jaar in IJsselmonde meer ouderen meereizen. ,,Dat betekent dat alle bussen goed moeten zakken bij de haltes zodat reizigers makkelijk kunnen in- en uitstappen. We snappen dat het voor mensen een moeilijke boodschap kan zijn, maar het werk moet worden gedaan.”

Laatste nieuws