Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 12 oktober 2018

‘Onderzoek naar Tariq Ramadan’


De Telegraaf, 12 oktober 2018. Door Maarten Ritman.

Er moet alsnog een onderzoek naar de gedragingen van Tariq Ramadan komen van zijn tijd als integratieadviseur bij gemeente Rotterdam. Dat eist Leefbaar Rotterdam. Raadslid Tanya Hoogwerf dient schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur. Ze wil ’in het licht van alle aanklachten en de vele slachtoffers een breed onderzoek instellen naar de gedragingen van Ramadan in Rotterdam’.

De omstreden adviseur zit al sinds april vast in Frankrijk op verdenking van twee verkrachtingen. Recent werd hij ervan beschuldigd een vrouw in Zwitserland te hebben verkracht. Dat zou in 2008 zijn gebeurd toen hij nog werkzaam was voor de gemeente.

Het is slechts het topje van de ijsberg, vreest Hoogwerf. „Sinds het voorjaar van 2018 hebben zich in Zwitserland, Frankrijk en Engeland meer dan twintig vrouwen gemeld die belaagd, verkracht en mishandeld zijn door Tariq Ramadan. Veel slachtoffers durven zich pas jaren later te melden.”

Ramadan werkte vanaf 2007 twee jaar voor de gemeente als integratieadviseur voordat hij in 2009 de laan uit werd gestuurd. De islamdeskundige moest als ’bruggenbouwer’ de integratie in de Maasstad helpen bevorderen, maar kreeg zijn congé toen hij wekelijks een discussieprogramma presenteerde op de Iraanse tv-zender PressTV. Die zender werd door het totalitaire regime in Teheran gefinancierd.

Het kostte hem ook zijn baan als gasthoogleraar aan de Erasmus universiteit. Daarvoor lag de Zwitserse islamoloog al onder vuur vanwege negatieve uitlatingen over homo’s. Toen hij destijds toch mocht aanblijven stapte de VVD uit het toenmalige stadsbestuur.

Hoogwerf vreest dat tien jaar na dato nog steeds lijken in de kast liggen. Dat klokkenluiders binnen de gemeente stellen dat ’de geest van Ramadan nog steeds op het stadhuis rondwaart’ is voor haar dan ook reden om zijn handel en wandel in zijn Rotterdamse tijd alsnog grondig door te laten lichten. Het raadslid meent dat ’een onderzoek naar de gedragingen en invloed van Ramadan in Rotterdam zeer op zijn plaats is’. Naast eventuele misdragingen is Hoogwerf benieuwd of de gemeente inzichtelijk kan maken wat zijn aanstelling heeft gekost én opgeleverd. Ook vraagt ze zich af of mensen zijn aangenomen op zijn advies en of diegenen nog werkzaam zijn voor de gemeente.

Naast het onderzoek dient Rotterdam mogelijke slachtoffers van Ramadan te helpen. „Vanwege eergevoel en schaamte blijken veel slachtoffers pas jaren later aangifte te doen. De gemeente moet medewerkers en studenten die destijds met Tariq Ramadan in aanraking zijn gekomen, informeren over de mogelijkheid aangifte te doen.”

Laatste nieuws