Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 19 februari 2020

‘Onderzoek kansen voor mini-kerncentrales op Tweede Maasvlakte’


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Folkert Van Der Krol.

Mini-kerncentrales op de Tweede Maasvlakte kunnen mogelijk uitkomst bieden in de zoektocht naar energiebronnen in Rotterdam die geen CO2 uitstoten. Dat vinden Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA. Zij stellen donderdag in de Rotterdamse gemeenteraad voor onderzoek te doen naar de kansen ervan.

Het gaat om mini-kerncentrales van de Engelse fabrikant Rolls Roys, die verwacht ze over tien jaar op de markt te kunnen brengen. De centrales zijn snel te bouwen, nemen relatief weinig plek (ongeveer een hectare) in beslag en leveren meer energie dan enkele grote windmolens bij elkaar.

,,De bezwaren tegen wind- en zonneparken worden steeds groter. Bovendien zijn deze vormen van energie niet stabiel’’, zegt Geert Koster van Leefbaar Rotterdam. ,,Biomassa vinden we ook geen oplossing, omdat die ook zorgt voor CO2-uitstoot. We hebben een stabiele energievorm nodig, anders vrees ik dat we in de toekomst afhankelijk worden van het buitenland voor onze energietoevoer. Dat geeft onzekerheid en afhankelijkheid.’’

Veiligheidsrisico’s
De Maasvlakte is in het verleden aangewezen als mogelijke plek voor een kerncentrale. ,,Het voordeel van mini-centrales is dat ze snel kunnen worden gebouwd’’, zegt Koster. ,,We kennen de bezwaren en de veiligheidsrisico’s, maar op dat terrein zijn flinke stappen gezet.’’

Koster weet dat de drie partijen de steun van VVD en PvdA nodig hebben om het college op te roepen tot het onderzoek naar de mini-kerncentrales, die 2 miljard euro per stuk zouden kosten. Nu ook oud-minister Ronald Plasterk van de PvdA op Twitter fel van leer trekt tegen de bouw van windmolens, hoopt hij de sociaal-democraten in Rotterdam achter het voorstel te krijgen of andere partijen voor zich te kunnen winnen.

Laatste nieuws