Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 21 februari 2017

Onderzoek bewijst: straatintimidatie groot probleem in Rotterdam


Wat voor Leefbaar Rotterdam al zo klaar was als een klontje, is nu ook bewezen: straatintimidatie in Rotterdam is een groot probleem. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in opdracht van wethouder Eerdmans (Veiligheid, Leefbaar). Het overgrote deel van de Rotterdamse vrouwen is het afgelopen jaar lastiggevallen op straat. Onverteerbaar vindt Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf. Ze pleit voor een keiharde aanpak.

Al in 2015 zette Leefbaar Rotterdam de aanpak van straatintimidatie op de politieke agenda. De partij eiste toen een verbod op intimiderend gedrag op straat tegen meisjes en vrouwen. “Het gaat me niet om nafluitende bouwvakkers, maar om irritant gesis, seksuele toespelingen en jongens die vrouwen zomaar uitschelden voor hoer”, betoogde Hoogwerf.

Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid, Leefbaar Rotterdam) gaf naar aanleiding van dit verzoek opdracht om een grootschalig onderzoek uit te voeren naar de omvang van straatintimidatie in de stad. De resultaten liegen er niet om: 84 procent van de 1200 ondervraagde vrouwen tussen de 18 en 45 jaar wel eens last heeft gehad van straatintimidatie (sissen, naroepen, in het nauw gedreven worden of achtervolging).

Daarnaast geeft 90 procent van de respondenten aan dat het gedrag aanpast om straatintimidatie voorkomen, bijvoorbeeld door andere routes te lopen. Verder valt op dat 87 procent van de respondenten nooit aangifte heeft gedaan tegen de gevallen van intimidatie, omdat ze denken dat het geen zin heeft.

De respondenten werd ook gevraagd naar de vermoedelijke afkomst van de dader. In de meeste gevallen dachten de ondervraagde vrouwen dat het ging om mannen van Marokkaanse afkomst (32 procent) en Antilliaanse afkomst (18 procent) tussen de 18 en 25 jaar. 

Hoogwerf vindt de cijfers schokkend, maar niet verrassend. “Het onderzoek is een wrange bevestiging van wat we al wisten, namelijk dat straatintimidatie ook in Rotterdam aan de orde van de dag is. Wat Leefbaar Rotterdam betreft gaat het stadsbestuur zo snel mogelijk over tot actie en komen we samen tot een keiharde aanpak. Daarbij moet goed worden bekeken door wie deze overlast nu hoofdzakelijk veroorzaakt wordt. Als we dat niet durven benoemen, kunnen we straatintimidatie ook niet effectief aanpakken.”

Zie ook:
- Leefbaar Rotterdam wil boete voor ‘sissen’ naar vrouwen

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Laatste nieuws