Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 08 oktober 2020

Omkoping bij Stadsbeheer Rotterdam leest als een maffiaroman


Bron: Dagblad010

Leefbaar Rotterdam wil in commissieverband uitgebreid en diepgaand in debat met wethouder Van Gils over de achtergronden van de omkoping van Rotterdamse ambtenaren door wegenbouwers en de ontvangen steekpenningen, inclusief tientallen Rolexen en Breitlings, motorjachten, auto’s, diamanten, peperdure racefietsen en luxueuze keukens. ‘’Het leest eerder als een maffiaroman dan als een strafdossier van de Rijksrecherche’’, aldus de raadsleden Simons en Koster.

‘’Wat te midden van alle verbijsterende details nog het meest schokkend is’’, zegt het Leefbaar-tweetal, ‘’is de kennelijke vanzelfsprekendheid die aan de omkoping ten grondslag ligt. De verklaring van de twee centrale verdachten in het dossier dat het aannemen van steekpenningen bij het uitbesteden van werk “onderdeel was van de bedrijfscultuur bij de gemeente Rotterdam” blijkt geen loze uitvlucht. Het wordt onderstreept door de ontslagen die naar aanleiding van hun verklaringen volgden. Een zeer alarmerende zaak. Zeker in combinatie met het gegeven dat de gemeente op tal van eerdere dossiers, ondanks stapels rapporten en talloze aanbevelingen, geen lerend vermogen heeft getoond inzake het doorbreken van een problematische werkcultuur.’’

Bij de schriftelijke debataanvraag voegden Simons en Koster nog een citaat toe uit het rijksrechercheverhoor van een van de verdachten om de zaak bij Stadsbeheer op scherp te zetten. “Fuck! Ik heb natuurlijk wel wat cadeautjes aangenomen en zulk soort dingen. Als ik nu verdacht wordt van corruptie en dat gaat lopen… Ja jongens, dát kan wat worden. Want sowieso heel de gemeente Rotterdam is zo corrupt als de kolere”.

Laatste nieuws