Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 25 februari 2020

Nog slechtere afhandeling WMO-aanvraag


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

Rotterdam - In heel Rotterdam worden WMO-aanvragen ver boven de wettelijke norm afgehandeld.

In september maakte verantwoordelijk zorgwethouder Sven de Langen bekend dat er in vier gebieden problemen waren met de afhandeling van WMO-aanvragen. Zes weken is de norm, maar dat werd niet gehaald.

Met een pakket aan maatregelen zou de achterstand worden ingelopen, voor het einde van vorig jaar was het streven. Meer medewerkers, minder papierwerk, een speciaal team. De aanvragen worden zelfs door alle vraagwijzers gezamenlijk behandeld. Maar het was niet genoeg, ook dat werd niet gehaald. De gemiddelde wachttijden liepen alleen maar verder op.

De ’buitengebieden’ Rozenburg, Hoek van Holland, Pernis en Hoogvliet scoren het minst slecht met een wachttijd van 54 dagen, waar 42 dagen de norm is. Koploper is IJsselmonde met 76 dagen, een duur van vijftien weken voordat een aanvraag voor bijvoorbeeld hulpmiddelen wordt behandeld.

„De gemiddelde wachttijd is in de afgelopen maanden toegenomen, naar gemiddeld 58 dagen’’, legt De Langen uit in een schrijven aan de gemeenteraad. Volgens hem is de stijging logisch omdat eerst alle oude aanvragen worden weggewerkt.

Hij verwacht dat ’een daling van de gemiddelde wachttijd zichtbaar zal worden in april’ en zal de gemeenteraad verder informeren. „In mei geef ik u een update waarin te zien zal zijn dat de gemiddelde wachttijd is gedaald. Hiermee loopt het proces volgens planning.’’

Alleen voldoet de gemeente tot op heden al een half jaar niet aan de wettelijke normen die zijn vastgesteld voor de afhandeling van WMO-aanvragen.

Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck gaat een debat in de gemeenteraad aanvragen over de enorme achterstanden bij de Vraagwijzers. „Je had in vier gebieden een achterstand. Die ga je aanpakken met allemaal maatregelen met als gevolg dat het nu overal helemaal mis is. Dat gaat er bij mij niet in.’’

Laatste nieuws