Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 05 september 2018

‘Nieuwe aanpak huiselijk geweld’


Bron: De Telegraaf, 5 september 2018. Door Maarten Ritman.
Om mensen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld echt een veilig thuis te bieden, moet er een gemeentelijke proef komen in twee compleet verschillende Rotterdamse wijken met een nieuwe aanpak.

Volgens Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf wordt er tot op heden nog steeds gewerkt ’vanuit een papieren werkelijkheid’.

„Er zijn meerdere instellingen en instanties betrokken, allemaal met hun eigen registratiesystemen die niet met elkaar communiceren. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen eilandje, niemand heeft het overzicht en de hulp stagneert.”

Zo was er jarenlang een probleem in Rotterdam met de wachtlijsten voor mensen die hulp zochten, die lijsten waren overvol. Er werd en wordt extra mankracht tegenaan gegooid en de wachtlijsten worden korter. „Maar dan overstroom je een ander deel van de keten weer.”

Voor een compleet andere aanpak stelt het raadslid vandaag schriftelijke vragen aan het stadsbestuur. Daarbij wijst ze op het rapport van onderzoeksbureau Van Montfoort over samenwerking en doorlooptijden in de Midden- en West-Brabantse jeugdbeschermingsketen.

In totaal 27 gemeenten in Midden- en West-Brabant hadden om het onderzoek gevraagd. Het bleek dat de jeugdbeschermingsketen te lang en te langzaam is. „De samenwerking tussen alle betrokken organisaties laat nog te wensen over. Cliënten moeten meerdere keren hun verhaal vertellen. Het ontbreekt aan een gezamenlijke interdisciplinaire oordeelsvorming over het beschermen van kinderen.”

De oplossing is eenvoudig, meent Hoogwerf. Minder schakels, een betere samenwerking en een partij die de regierol op zich neemt om de betrokken partijen aan te sturen en het overzicht te behouden. „De gemeente moet voorwaarden scheppen zodat organisaties hun werk uit kunnen voeren. Laat de gemeente of anders Veilig Thuis verantwoordelijk zijn en de regie voeren.”

Om de nieuwe werkwijze te testen dient er een proef te worden gehouden. Het liefst in twee van elkaar verschillende wijken. „Denk maar aan Feijenoord en Hillegersberg. Huiselijk geweld is universeel, maar hoe anders werkt het per wijk?”

De betrokken organisaties in die gebieden moeten gezamenlijk een convenant tekenen waarbij de hulp aan het slachtoffer centraal moet komen te staan. Hoogwerf wil de proef met ’zo min mogelijk schakels, een zo centraal mogelijke casusregie, een gezamenlijke aanpak zonder verschuiving van het probleem en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het oplossen van gevaarlijke situaties’.

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Laatste nieuws