Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 04 augustus 2017

‘Nagel antisemiet aan digitale schandpaal’


Bron: De Telegraaf, 4 augustus 2017. Door Maarten Ritman.

Antisemieten moeten aan de digitale schandpaal worden genageld. Hierdoor moet de Joodse gemeenschap zich weer veilig gaan voelen in de Maasstad.

De laatste maanden was er weinig goed nieuws voor de Joodse Rotterdammers. Ondanks veel verzet vanuit Leefbaar Rotterdam werd een ‘Hamasconferentie’ gehouden en twee weken terug werden tijdens een pro-Palestijnse demonstratie antisemitische leuzen geroepen. Des te opvallender was het dat er tijdens de herdenking van de eerste deportatie van Joodse Rotterdammers in de Tweede Wereldoorlog niemand van het stadsbestuur aanwezig was. Dit tot verbijstering van velen. Leo Bruijn van de PvdA was er wel bij. “Ook als ik geen raadslid meer ben zal ik hierbij zijn”. Hij werd aangesproken door vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap. Ze voelen zich niet meer veilig in hun eigen stad, was de boodschap.

Bruijn twijfelde of hij ruchtbaarheid moest geven aan de afwezigheid van het college omdat hij er geen politiek gewin van wilde maken. “Maar dit is voor mij van dezelfde orde als de Dodenherdenking. Je hoort hier bij te zijn”. De loco-gemeentesecretaris werd afgevaardigd omdat geen van de aanwezige wethouders tijd vrij kon maken. Oorspronkelijk was Ronald Schneider ingeroosterd, maar hij stapte begin juli op. Door zijn vertrek “ontstond er een gat. Het was helaas niet meer mogelijk deze plechtigheid door een ander lid van het college te laten overnemen”, stelt een gemeentewoordvoerder. De organisator van de herdenking, Loods 24, laat weten het geen probleem te vinden en blij te zijn met de samenwerking met de gemeente en de persoonlijke boodschap van burgemeester Ahmed Aboutaleb die door de loco-gemeentesecretaris werd uitgesproken.

“Maar hier hoor je gewoon bij te zijn, dit is dubbel gevoelig”, verzucht Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf. “We geven een verkeerd signaal hiermee af, we moeten juist pal voor onze Joodse gemeenschap gaan staan als stad”. Haar voorstel is om antisemitische uitingen ‘keihard én zichtbaar’ aan te pakken’. “Als de politie beelden vrijgeeft van relschoppers op de Coolsingel, dan moeten we dat ook doen met pro-Palestijnse demonstranten die antisemitische leuzen scanderen”.

Hoogwerf wil een ‘klopjacht op die etterbakken’ en een gemeentelijke digitale schandpaal. “Publiceer foto’s van dat soort gasten ook via alle social media-kanalen van de gemeente. Roep de hulp van Rotterdammers in om deze Jodenhaters op te sporen en aan te pakken”.

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Laatste nieuws