Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 10 februari 2020

Na Rotterdam kent straks iedereen in Nederland zijn wijkagent


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Monica Beek

Het Rotterdamse idee om alle wijkagenten met foto en direct e-mailadres op de website van de politie te plaatsen, wordt voor heel Nederland overgenomen.

De korpsleiding voor de Nationale Politie heeft het initiatief van Leefbaar Rotterdam-leider Joost Eerdmans omarmd. ‘De Nationale Politie wil betere bekendheid geven aan de wijkagent in de wijk, onder andere door het publiceren van persoonlijke contactgegevens’, schrijft burgemeester Aboutaleb aan de Rotterdamse raad. Onder de noemer ‘wijkagent beter bekend’, moet de verbinding met ‘wijk, web en wereld’ beter.

Er zit nog wel één addertje onder het gras. Ook de politie moet zich houden aan de nieuwe strengere privacywetgeving en gaat daarom eerst onderzoek of met het publiceren van de persoonlijke gegevens de rechten van agenten niet worden geschonden. Ook de ondernemingsraad van de politie heeft daar zeggenschap in. Als er geen privacy-problemen zijn, dan zouden de omschakeling halverwege dit jaar kunnen plaatsvinden.

Reactieformulier
Nu zijn wijkagenten alleen nog bereikbaar via het algemene telefoonnummer van de politie of een reactieformulier. Medewerkers van het contactcentrum beoordelen vervolgens bij wie de informatie terecht moet komen. De bedoeling is om zo de wijkagent te ontlasten. Dat er geen 06-nummer van de wijkagent op de site staat, dat snapt Eerdmans wel, maar een algemeen reactieformulier is niet uitnodigend genoeg, vindt hij. Daarom stelde hij enkele maanden geleden in een motie voor de wijkagent bekender te maken in de eigen buurt en directer bereikbaar met een persoonlijk e-mailadres. Vrijwel alle partijen gingen daarin mee en het voorstel werd aangenomen.

Hij is in zijn nopjes met de uitbreiding van zijn idee over heel het land. ,,Wijkagenten hebben in Nederland een cruciale rol, ze moeten bekend zijn in hun wijk en mensen moeten het gevoel hebben dat deze agenten makkelijk bereikbaar zijn, anders kan er essentiële informatie uit de samenleving verloren gaan.’’

Vakantie
Burgemeester Aboutaleb en de politie waren in eerste instantie kritisch op het verzoek wijkagenten met een eigen email-adres op de politiesite te zetten. Want wat als een wijkagent op vakantie is? Dan kan cruciale informatie blijven liggen. Nee, zei Eerdmans, agenten kunnen makkelijk een doorstuursysteem aanzetten als zij vrij zijn, of een out-of-office reply.

In de regio Rijnmond krijgen ook alle huishoudens een foldertje in de bus waarin de wijkagent zich voorstelt. Of dat deel van het plan ook landelijk wordt overgenomen, is nog onduidelijk.

Laatste nieuws