Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 24 november 2020

MOE-landers toch lokaal registreren


Bron: De Telegraaf. Door: De Rotterdamse redactie

Er moet een Rotterdams registratiesysteem komen voor MOE-landers. Als in kaart wordt gebracht hoeveel arbeidsmigranten er zijn kan er beleid worden gemaakt om overlast tegen te gaan, zo stelt Leefbaar Rotterdam.

Vorige maand werd bekend dat binnen het Rotterdamse stadsbestuur wethouder Richard Moti eindverantwoordelijk werd voor EU-migranten. Begin volgend jaar moet er een integrale aanpak worden gelanceerd om uitbuiting en overlast tegen te gaan.

Daarbij is de gemeente wel afhankelijk van het Rijk stelde Moti. Verplichte registratie van woon- of verblijfplaats is nog niet mogelijk, daar is aangepaste wetgeving voor nodig. Leefbaar Rotterdam raadslid Tanya Hoogwerf dient schriftelijke vragen in bij hetzelfde stadsbestuur waarin ze pleit voor een lokaal registratiesysteem.

„Start je eigen proef, waarbij je niet alleen registreert bij binnenkomst maar ook bij vertrek en weer bij terugkeer. Op dit moment hebben we helemaal geen idee hoeveel er zijn in Rotterdam. En wat je niet weet, daar kun je geen beleid op maken.”

De provincie Zuid-Holland heeft onderzoek laten doen; in 2017 waren naar schatting 115.000 arbeidsmigranten woonachtig in de provincie. Sommigen werkzaam, sommigen geregistreerd, maar onduidelijkheid troef.

Het onderzoeksbureau stelde daarover dat ’bij het opstellen van een schatting van het aantal arbeidsmigranten de nodige problemen optreden’. „Er is geen registratie of combinatie van registraties waarop een eenduidige schatting kan worden gebaseerd.”

Er wordt gewaarschuwd dat ’het aantal arbeidsmigranten dat woont en werkt in de provincie Zuid-Holland onderschat wordt’.

„We hebben geen idee wat ons boven het hoofd hangt qua overlast en problemen”, verzucht Hoogwerf. „Als we niets doen dan hebben we over veertig jaar dezelfde problematiek als die we nu hebben dankzij de arbeidsmigratie van veertig jaar voor ons.”

Wachten tot er aangepaste wetgeving komt zodat er een registratieplicht, al dan niet in een lightversie, komt vindt Hoogwerf geen goed idee. „We wachten al te lang op Den Haag, wij hebben er last van en zij niet.”

Laatste nieuws