Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 26 juni 2017

Mo Anfal verlaat fractie Leefbaar Rotterdam


Leefbaar Rotterdam is maandagavond verrast door het onmiddellijke vertrek van raadslid Mo Anfal. Hij maakt de overstap naar islam-partij NIDA. Zetelroof, oordelen partijleider Joost Eerdmans en fractievoorzitter Ronald Buijt.

Nadat Anfal zich maandagavond zonder opgaaf van reden terugtrok uit de WhatsApp-groep van Leefbaar Rotterdam, werd al snel duidelijk wat er aan de hand was. Hij maakt per direct de overstap naar NIDA. Dat nieuws maakten NRC Handelsblad en ANP kort daarna bekend.

Eerdmans: “We hebben van Mo persoonlijk niets vernomen, dus ik wil hem graag spreken. Hij neemt de hele dag zijn telefoon niet op, maar laat ik duidelijk zijn: als hij zich aansluit bij een partij met deze uitgangspunten, dan heeft bij Leefbaar Rotterdam niets te zoeken.”

Door het vertrek van Anfal verliest de coalitie (LR, D66, CDA) haar meerderheid in de gemeenteraad. Buijt laat tegenover De Telegraaf weten niet bang te zijn voor bestuurlijke problemen door een minderheid van de coalitie: “We zullen net als in een minderheidskabinet harder moeten vechten voor een meerderheid in de raad.”

Volgens Buijt laat Anfal zich gebruiken door NIDA-voorman Nourdin el Ouali. “Hij zal het nu nog wel niet doorhebben, maar hij wordt gewoon gebruikt door NIDA. Nourdin el Ouali is een hele gewiekste en behendige politicus. En daar heeft hij zich behoorlijk mee in de val laten lokken”, zei hij dinsdagochtend tegenover RTV Rijnmond.

Dat Anfal zijn zetel meerooft en niet afstaat, schiet de Leefbaren in het verkeerde keelgat. “Als je het allemaal zo verschrikkelijk vindt en daar na drie jaar achterkomt, wees dan een vent en geef die zetel terug aan de partij die hem verdient. Hij haalde bij de vorige verkiezing ongeveer honderd stemmen. En voor een zetel heb je ongeveer 5500 stemmen nodig. Die neemt hij nu zomaar mee naar NIDA”, aldus Buijt.

Zie ook:
- Leefbaar: harder vechten voor meerderheid
- Fractievoorzitter Leefbaar: vertrokken Anfal wordt gebruikt door NIDA

Laatste nieuws