Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 14 oktober 2016

Meldplicht voor zorgorganisaties bij sluiten ouderenvoorzieningen


Zorgorganisaties in Rotterdam krijgen een meldplicht zodra voorzieningen voor ouderen gaan sluiten of worden stopgezet. Op basis van deze melding moet tijdig worden bekeken wat de impact van de sluiting is en of de voorziening anderszins behouden kan blijven. Een voorstel daartoe van Leefbaar Rotterdam werd gisterenavond aangenomen in de gemeenteraad.

Zorgorganisaties sloten in het verleden, vaak zonder overleg met de gemeente, voorzieningen als een dagopvang voor (dementerende) onderen, restaurants in ouderenflats en ontmoetingsplekken met activiteiten in seniorencomplexen. In veel gevallen liep de gemeente achter de feiten aan en kon zij nog maar weinig doen om sluiting te voorkomen. Leefbaar-raadsleden Michel van Elck en Ira van Winden dienden gisteren daarom een motie in om zorgorganisaties te verplichten het sluiten en/of stopzetten van ouderenvoorzieningen te melden.

Van Elck: “Het sluiten van een restaurant of ontmoetingsplek kan enorme impact hebben op ouderen. Het kan eenzaamheid veroorzaken of juist verergeren. Leefbaar Rotterdam vindt dit zorgwekkend. Het kan niet zo zijn dat door bezuinigingen, bureaucratie, topsalarissen van dure zorgmanagers en schotten in de zorg tussen gemeente, rijk en zorgverzekeraar de
ouderen die ons mooie land hebben opgebouwd steeds vaker het nakijken hebben. Dat is de omgekeerde wereld.”

Met het voorstel moet een einde komen aan wat bijvoorbeeld eerder dit jaar een seniorencomplex in Rotterdam-Ommoord overkwam. Verhuurder Laurens Wonen sloot eenzijdig de deuren van het restaurant waar dagelijks veel ouderen bijeenkwamen voor een kopje koffie en een praatje. Tot verbijstering van Leefbaar Rotterdam. Van Elck stelde vragen aan het stadsbestuur zodat het restaurant open zou blijven. Vorige maand maakte Leefbaar Rotterdam zich ook boos om de plotselinge sluiting van Blijvenburg, een dagopvang voor dementerende ouderen in Overschie.

Het zijn onder meer dit soort schrijnende situaties die dankzij het voorstel van Leefbaar Rotterdam voortaan vroegtijdig kunnen worden gesignaleerd en aangepakt. “Zogenaamde bezuinigingen kunnen nu niet meer in alle stilte en zonder enige kennisgeving worden doorgedrukt, en dat is maar goed ook. We moeten onze ouderen waarderen, niet schofferen”, aldus Van Elck.

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Ouderen

STANDPUNT: Ouderen

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws