Home > Informatie > Nieuwsberichten
Zondag, 26 maart 2017

Meer aandacht voor Holocaust op Rotterdamse scholen


Rotterdamse scholen gaan meer aandacht besteden aan de Holocaust. Deze week gingen geschiedenisleraren op een conferentie in gesprek hoe zij het onderwerp bespreekbaar kunnen maken in de klas. Een goede ontwikkeling vindt fractievoorzitter Ronald Buijt, die eerder pleitte voor meer Holocaustonderwijs: “Iedereen moet zich bewust blijven van deze gitzwarte bladzijde in de geschiedenis.”

Al in 2015 deed Buijt een voorstel in de gemeenteraad om scholen nadrukkelijk te wijzen op de plicht om onderwijs over de Holocaust een prominente plaats te geven. Hij constateerde dat docenten in toenemende mate weerstand ervaren bij het behandelen van de Holocaust. Ook verscheen er een rapport van het CIDI waaruit een schrikbarende stijging van antisemitische incidenten bleek.

“De Holocaust is de zwartste bladzijde uit onze Nederlandse geschiedenis en mag niemand ontgaan. Het is onacceptabel dat antisemitische sentimenten onder leerlingen en hun ouders onderwijs over dit onderwerp belemmeren. Laat het helder zijn dat Rotterdam nooit mag buigen voor Jodenhaat”, betoogde Buijt

Leefbaar Rotterdam vindt het dan ook een goede ontwikkeling dat Rotterdamse scholen het geschiedenisonderwerp nu prominenter op de agenda zetten. Buijt: “Ik ben er trots op dat we in Rotterdam niet wijken voor weerstand, maar de confrontatie aangaan. De verhalen van Jacob, Sara en Levie, wiens jeugd ophield in de concentratiekampen, moeten hun leeftijdsgenoten nu en in de toekomst blijven bereiken.”

Dossier: Ronald Buijt

Dossier: Onderwijs

STANDPUNT: Onderwijs

Laatste nieuws