Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 28 november 2019

Maximum aantal verslaafden en psychiatrisch patiënten in ouderenflats


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Adrianne de Koning.

In Rotterdamse ouderenflats mogen voortaan een maximum aan bewoners met psychische of verslavingsproblemen wonen. De gemeenteraad nam vanavond met een klein verschil een voorstel van Leefbaar Rotterdam aan, ondanks forse kritiek op dit voorstel.

Wethouder Sven de Langen (zorg, CDA) pleitte zelf ook voor het quotum, dat moet helpen om de balans te houden in seniorencomplexen waar naast ouderen ook Rotterdammers wonen die zorg krijgen. De kritiek van de SP en de coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA op deze wens was fors.

Kritiek
Deze partijen menen dat de voorstemmers het hebben van psychische problemen gelijk zetten aan overlast. En dat Rotterdammers ‘puur en alleen omdat ze ziek zijn, ergens niet meer mogen wonen’. Volgens het CDA is een quotum echter juist ook goed voor Rotterdammers met psychische problemen, die zelf ook een rustige omgeving nodig hebben. Ook 50Plus, PVV, VVD en Denk stemden voor.

Het voorstel van Leefbaar kwam opnieuw in de raad na de dood van een 62-jarige man, die verleden week maandag werd doodgestoken door een 50-jarige cliënt van zorginstelling Pameijer in serviceflat De Kulk in Hoogvliet. In dit gebouw met 288 appartementen wonen 27 mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen onder de hoede van Pameijer.

Quotum
Er is nog eens zo’n groep die hulp aan huis krijgt van onder meer de GGZ of bijvoorbeeld het Leger des Heils. Dat gebeurt door zeven verschillende organisaties. Uiteindelijk komt het aantal bewoners met een rugzakje op bijna een op de vijf. Wat het quotum zal worden, heeft de wethouder niet gezegd. Het idee van Leefbaar is dat bewonerscommissie hierin een stem kunnen krijgen.

Laatste nieuws