Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 19 augustus 2020

‘Maak Zevenhuizerplas veiliger voor zwemmers’


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Gert Onnink

De gemeente moet meer doen om de Zevenhuizerplas bij Nesselande veilig te maken om te zwemmen, stelt Leefbaar Rotterdam. Vorige week kwamen bij de populaire zomerspot twee mensen om, vrijdag was er nog een incident.

Een zwarte dag voor Nesselande was het vorige week dinsdag, aldus de Buurtpreventie in de Rotterdamse wijk een dag later. Voor de ogen van duizenden strandbezoekers werd een kind van 7 jaar uit de plas gehaald, dat later overleed. Nog geen vier uur later werd op dezelfde plek in de Zevenhuizerplas een man van 26 vermist en daarna in het water gevonden. Ondanks reanimatiepogingen overleed ook hij.

De twee sterfgevallen hadden een grote impact op bezoekers op het strand en de boulevard, de bewoners van Nesselande en de hulpdiensten. Direct klonk de roep om extra maatregelen, waaronder die van Leefbaar Rotterdam. De oppositiepartij in de gemeenteraad wil dat er meer gebeurt om de veiligheid van de zwemmers in de Zevenhuizerplas te garanderen. ,,Gelukkig is vrij snel actie ondernomen om de zwemveiligheid te optimaliseren met extra waarschuwingsborden. Maar dat is niet genoeg’‘, vindt Leefbaar-raadslid Benvenido van Schaik, die het Rotterdamse college vragen heeft gesteld over de kwestie.

Diepte
Hij vraagt zich onder meer af of de vastgepinde ballenlijn - de grens tot waar veilig gezwommen kan worden - nog altijd overeenkomt met de huidige veilige diepte van de plas. ,,Hoewel geen sprake is van stroming in de plas kan door het recreëren en werkzaamheden de diepte van de bodem veranderen. We baseren dit op uitspraken van de brandweer en de reddingsbrigade.’‘

De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond wilde gisteren niet ingaan op eventuele maatregelen, zo liet een woordvoerder weten.

De Zevenhuizerplas is in het midden ongeveer 27 meter diep. Bij de belijning nabij het strand is dat nog geen meter, weet het Leefbaar-raadslid. ,,Dus kan het net na de belijning opeens erg snel diep worden, een soort van ravijn onder water. Dit geldt in het bijzonder voor de rechterzijde van het strand.’‘

Van Schaik stipt aan dat zwemmen in de eerste plaats een verantwoordelijkheid is en blijft van de mensen zelf. ,,Het controleren van de bodem en het onderhouden van zwemveiligheid zijn echter ook belangrijke taken voor de gemeente Rotterdam, de Veiligheidsregio en/of het waterschap.’‘

Leefbaar Rotterdam vraagt zich ook af hoe aan de overzijde van de plas (bij Zevenhuizen, gemeente Zuidplas) wordt gecontroleerd op de belijning, waterkwaliteit en veiligheid. Verder wil Van Schaik weten hoe het overleg is met de gemeente Zuidplas over de inzet van de reddingsbrigade voor zwemmers bij de andere stranden aan de Zevenhuizerplas.

Tot slot wil hij meer inzicht in het warmweerprotocol, dat geldt op warme dagen bij het strand. ,,De dienst van de reddingsbrigade eindigt om 18.00 uur, de meldingen van de drenkelingen vonden plaats om 18.30 en 20.30 uur.’‘

Borden

In zijn bijdrage informeert de Leefbaar-man ook of er vorige week vrijdag opnieuw iemand is verdronken in de Zevenhuizerplas. De Veiligheidsregio liet gisteren weten dat er die dag wel een incident is geweest, maar dat daarbij niemand is overleden.

Nesselande-bewoner Pieter van Hoof, die ook lid is van de gebiedscommissie Prins Alexander, pleitte vorige week voor de plaatsing van voor iedereen herkenbare borden. ,,Dat hoeft dan nog niet eens in alle talen, maar met symbolen.” Voor de twee overleden zwemmers was het Nederlands niet hun moedertaal. De Rotterdamse dienst Stadsbeheer heeft donderdag borden met extra tekens (handjes en uitroepteken) geplaatst.

Laatste nieuws