Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 24 december 2019

LR: twijfels over islam-onderwijs


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

Rotterdam - Er moet een onderzoek komen naar de werkelijke Cito-scores op Rotterdamse islamitische basisscholen. Dat vindt Leefbaar Rotterdam.

De partij dient daarvoor schriftelijke vragen in bij het Rotterdamse stadsbestuur, zo kondigt raadslid Tanya Hoogwerf aan. Haar partij verzet zich tegen islamitisch onderwijs omdat het de ’segregatie’ bevordert.

„Maar tegenwoordig wordt de loftrom geslagen omdat het islamitisch onderwijs zo geweldig zou zijn”, verzucht Hoogwerf, „maar de cijfers zijn gekunsteld.”

De laatste jaren scoren islamitische scholen het beste bij de Cito-toets, blijkt uit cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). „Alleen is er wel een kleine voetnoot bij geplaatst, de scores worden namelijk bijgesteld aan de hand van gegevens als de afkomst van de ouders, of die laag zijn opgeleid en hoe breed het gezin het thuis heeft.”

Het juichverhaal vindt ze daarom onterecht en ook nog eens oneerlijk. „Ouders die de beste school voor hun kinderen zoeken wordt ook nog eens een rad voor de ogen gedraaid.”

Daarom noemt ze het succes een ’onzinverhaal’ en wil ze inzichtelijk gemaakt krijgen hoe de scholen binnen Rotterdam daadwerkelijk scoren. „Ik wil dat in kaart wordt gebracht hoe de scores beoordeeld worden, is er sprake van beïnvloeding van de cijfers?”

Eerder dit najaar kwam het islamitisch onderwijs al in opspraak omdat veel scholen gebruikt maakten van de omstreden onderwijsmethode ’Help! Ik word volwassen’. Daarbij leerden schoolkinderen onder meer dat homoseksualiteit niet goed is.

Na overleg met de gemeente werden de boeken in de ban gedaan, maar voor het raadslid is elke nieuwe islamitische school ’fnuikend voor de sociale integratie’. „Zeker als er wordt gezegd dat het voor meisjes vanaf groep vijf wel zo makkelijk is om een hoofddoek te dragen.”

Met de ’werkelijke cijfers’ hoopt Hoogwerf eindelijk politiek een inhoudelijk debat aan te kunnen gaan over het islamitisch onderwijs.

Laatste nieuws