Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 12 juni 2019

Leefbaar Rotterdam: opheldering miljoenen voor illegalenopvang


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

Leefbaar Rotterdam eist opheldering over de 2,5 miljoen euro die de stad uit heeft gegeven aan bed-bad-brood-opvang, terwijl er landelijke regelingen voor zijn.

Vandaag wordt de jaarrekening in commissieverband besproken, Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck wil van het stadsbestuur weten waarom er 2,5 miljoen is uitgegeven aan de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers terwijl het Rijk dat zou betalen.

Er zijn acht steden die meedoen aan die regeling, waaronder Rotterdam. Er is een subsidiepot van twaalf miljoen euro voor beschikbaar, maar dan voor de gemeenten die ook meedoen met de nieuwe regeling LVV. De pot is dan te verdelen over vijf steden.

Maar tot de verbazing van Van Elck staat er een fors bedrag voor op de Rotterdamse jaarrekening. „Rotterdam heeft 2,5 miljoen euro betaald voor asielcharlatans die domweg weigeren te vertrekken na hun afwijzing. Leefbaar Rotterdam wil ook opheldering waarom Den Haag dit niet heeft betaald.”

Via de Vereniging Nederlandse Gemeenten is het declaratieformulier te downloaden en had de gemeente de miljoen terug kunnen vragen. Dat kon tot april. Van Elck wil weten waarom dit niet is gedaan.

„Het is ongehoord en ongepast dat in de jaarrekening in twee zinnetjes het bedrag van 2,5 miljoen euro wordt verantwoord.” Wat hem betreft is het simpel: of de gemeente is vergeten te declareren, of de aanvraag is niet gehonoreerd. „Waarom zijn we niet geïnformeerd? ”

Daarbovenop komt zijn frustratie dat de misstanden in het asielzoekerscentrum op Zuid niet benoemd worden. „Nog schandaliger is het dat er in de jaarrekening met geen woord gerept wordt over het grote aantal incidenten in en rondom het azc in de Beverwaard. Dat er helemaal niets staat over de vele geweldsincidenten in het detentiecentrum.”

„Je kunt en mag van mening verschillen over het wel of niet opvangen van asielzoekers; wel of geen bed, bad en brood. Maar misstanden moeten benoemd worden in een jaarrekening en niet worden weggemoffeld.”

Hij eist hoe dan ook dat het stadsbestuur alsnog een bonnetje naar Den Haag stuurt voor de 2,5 miljoen euro die vorig jaar is uitgegeven. „Het is helaas een utopie dat onder Rutte de grenzen dicht gaan in ons land en illegalen direct worden uitgezet. Maar laat ze dan in ieder geval, zoals beloofd, ook betalen voor dat onzinnige bed, bad en brood.”

En wat meer inzicht in de werkelijkheid zou het raadslid ook niet vervelend vinden. „Het is al te bizar voor woorden dat illegalen in onze stad worden opgevangen in plaats van dat ze direct op het vliegveld naar het land van herkomst worden gezet. Maar dat de Rotterdamse belastingbetaler hier ook nog eens voor moet opdraaien is helemaal absurd!”

Laatste nieuws