Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 10 februari 2016

LR: Enkele reis terug voor homohatende asielzoeker


Leefbaar Rotterdam is blij dat het stadsbestuur zich heeft uitgesproken tegen aparte opvang voor bedreigde homoseksuele asielzoekers. “Intimidatie van homo’s en transgenders in AZC’s los je niet op door de slachtoffers te isoleren, maar door de daders aan te pakken. Wat ons betreft is dat een enkeltje thuisland”, aldus Leefbaar-raadslid Michel van Elck.

Aparte opvang homoseksuele asielzoekers
Vorige maand berichtte het AD/Rotterdams Dagblad dat Rotterdam een speciale opvang voor homo- en transgendervluchtelingen krijgt. Het zou gaan om een particulier initiatief dat plaat moet bieden aan maximaal vijftien personen. Bedreigingen en treiterijen in AZC’s richting homoseksuele asielzoekers, vormen hiervoor de aanleiding. Een voorbeeld van dergelijke wantoestanden speelt zich af in een AZC in Heumensoord, waar de bedden van anders geaarde asielzoekers met uitwerpselen worden besmeurd. “Walgelijk en ontoelaatbaar”, vindt Van Elck.

‘Niet slachtoffers, maar daders elders plaatsen’
Leefbaar Rotterdam vindt het de wereld op zijn kop dat de slachtoffers in een aparte opvang worden geplaatst. Van Elck en Leefbaar-raadslid Bart-Joost van Rij stelden daarom vragen aan het stadsbestuur. Die oordeelt nu dat het isoleren van de slachtoffers inderdaad niet de oplossing is. Leefbaar Rotterdam is blij met deze uitspraak en zou graag zien dat de daders worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Van Elck: “Het zou veel logischer en rechtvaardiger zijn om de daders elders te plaatsen, namelijk in een vliegtuigstoel voorzien van een enkeltje thuisland. Wie zogenaamd vlucht voor terreur en onderdrukking om zich in een AZC vervolgens schuldig te maken aan zulke misstanden, heeft in Nederland niets te zoeken.”

Zie ook:
- Schriftelijke vragen isolatie geterroriseerde asielzoekers

Dossier: Bart-Joost van Rij

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws