Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 21 augustus 2020

’Loonsverhoging zorg Rotterdam’


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman

Er moet lokaal geld worden vrijgemaakt voor een structurele loonsverhoging in de Rotterdamse zorg, vindt Leefbaar Rotterdam, nadat op landelijke niveau maatregelen daarvoor zijn uitgebleven.

Met ’afgrijzen en verbijstering’ zag Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck de politieke poppenkast in Den Haag, waarbij werd besloten geen extra geld vrij te maken voor een structurele loonsverhoging voor zorgpersoneel.

Een deel was ’weggerend’ en daarna was een voorstel daartoe weggestemd. Maar volgens Van Elck verdienen de zorgkanjers naast ’respect en applaus ook eindelijk eens een fatsoenlijk en vitaal loon’. Daarom heeft hij een debat aangevraagd voor de eerste reguliere raadsvergadering na het zomerreces.

„Het is simpel, er moet gewoon geld bij richting de zorg. Los van de corona vond ik dat al, ik hoopte dat het kwartje bij meer partijen zou vallen maar dat is helaas landelijk niet het geval.”

Hij heeft goede hoop dat er lokaal wel iets geregeld kan worden. „Hier zijn andere politieke verhoudingen dan in Den Haag. Als GroenLinks of de PvdA meegaat in dit verhaal dan halen we er makkelijk een meerderheid voor.”

Het gaat wel om fors geld. „Als we de landelijke rekenmethode aanhouden dan hebben we in Rotterdam al zestig miljoen euro per jaar nodig. Maar een goed en fors bedrag naar de zorginstellingen is hard nodig.”

Hoeveel er precies voor uitgetrokken moet worden weet hij ook nog niet. „Je moet uiteraard goed kijken naar welk bedrag nodig is en dat het geld ook terechtkomt bij de mensen op de werkvloer. Maar het valt of staat met volmondig ja ertegen zeggen. Dan komt dat later. We trekken 250 miljoen euro uit voor de energietransitie, daar kan best wat van af.”

Naast verplegend personeel in ziekenhuizen moeten ook medewerkers van verpleeghuizen geplust worden, net als thuiszorgmedewerkers en huishoudelijke hulpen.

Laatste nieuws