Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 26 juni 2018

Links handjeklap-akkoord grote stap terug voor Rotterdam


Drie weken na het uitsluiten van vijftigduizend Leefbaar Rotterdam-kiezers, presenteerde het linkse monsterverbond van VVD, GroenLinks, PvdA, D66, CDA en CU/SGP vandaag het nieuwe Rotterdamse coalitieakkoord. "Een handjeklap-akkoord dat niet aansluit bij de dagelijkse belevingswereld van de Rotterdammers", aldus partijleider en fractievoorzitter Joost Eerdmans.

De nieuwe coalitie vindt klimaat en duurzaamheid de grootste uitdagingen waar Rotterdam de komende jaren voor staat. Een wereldvreemde prioriteit, aldus Eerdmans. “Dit college laat zich voor 150 miljoen, en op lange termijn zelfs voor het astronomische totaalbedrag van 50 miljard, meeslepen in een klimaatluchtkasteel. Wie denkt dat Rotterdammers dit het allerbelangrijkste thema vinden, is het contact met de werkelijkheid kwijtgeraakt. Het is de elitaire politiek van partijen die het zicht op de echte problemen in de loop der jaren zijn verloren: ouderenzorg, leefbaarheid, veiligheid en vooral: integratie. De campagne draaide om identiteit. Om het gevoel van veel Rotterdammers dat hun wijk verandert in Klein-Ankara. Daar verandert een zonnepaneel op je dak niks aan”.

De financiële onderbouwing van het akkoord is op drijfzand gebouwd, maar volgens Eerdmans lijkt het erop dat de Rotterdammers mogen opdraaien voor de plannen. “De lastenverlaging die door Leefbaar Rotterdam is ingezet, wordt bevroren. Lastenverzwaringen als gevolg van de energietransitie worden niet uitgesloten. En terwijl de parkeertarieven voor bezoekers en bewoners fors omhoog gaan, wordt het mogelijk om gratis te parkeren tijdens de ramadan. Dankjewel, VVD!”

De Rotterdamwet, een icoon van Leefbaar Rotterdam, lijkt grotendeels te gaan sneuvelen. “Als dit college haar zin krijgt, is het binnenkort niet meer mogelijk om kansarmen te weren. Gebieden als Charlois, Feijenoord en Delfshaven kunnen dan weer ongeremd volstromen met achterstanden van buiten. Een ramp voor de oorspronkelijke bewoners. De Rotterdamwet moet niet worden afgeschaft, maar juist uitgebreid!”

Door Leefbaar Rotterdam veruit de grootste te maken, gaven de Rotterdammers aan een stevig integratiebeleid te willen. De integratieparagraaf in het coalitieakkoord ademt echter de geest van GroenLinks en D66. Eerdmans: “De nadruk ligt op het tegengaan van discriminatie. Een bizarre prioriteit in een tijd waarin Turkse vlaggen het straatbeeld bepalen, allochtone jongeren zwaar oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit en onze cultuur onder vuur ligt. En terwijl overal in Europa de problemen met de islam toenemen, focust deze coalitie zich op het realiseren van een islamitische begraafplaats”.

Ook het aantal van tien wethouders valt slecht. “Deze grap kost Rotterdam de komende vier jaar meer dan zeven miljoen euro extra. De wethouders krijgen een pretpakket, maar ondertussen gaan ze wel bezuinigen op de tegemoetkoming aan chronisch zieken en gehandicapten. Schaamtelozer kan bijna niet”, stelt Eerdmans. 

Een lichtpuntje is volgens hem dat het nieuwe college enkele Leefbaar-thema’s omarmt, waaronder de aanpak van ondermijnende criminaliteit, het terugbrengen van balans op de woningmarkt, het uitbreiden van het aantal Skaeve Huse en de aanpak straatintimidatie. “We zullen er scherp op toezien dat deze plannen ook echt worden uitgevoerd”, aldus Eerdmans, die stevige oppositie aankondigt. “Het geluid van onze kiezers, die door deze zes partijen zijn genegeerd, zal alsnog luid en duidelijk doorklinken in de raadszaal. Goede maatregelen zullen we natuurlijk steunen. Ook zullen we zelf met voorstellen blijven komen. Maar één ding is duidelijk: het college kan zijn borst natmaken”.

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Bestuur

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Lokale lasten

Dossier: Milieu / Duurzaamheid

STANDPUNT: Schoon en groen

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws